Комунистите в Украйна издигнаха паметника на Ленин отново

ленинПаметник на Ленин бе поставен в районния център Семьоновка в Украйна, съобщи пресслужбата на Украинския институт за национална памет.

“Паметникът на Ленин бе реставриран и поставен в центъра. През февруари миналата година монументът бе свален от местни активисти. Комунистите решиха да го възстановят и върнат на мястото му”,

– се казва в съобщението от сайта на института.

От института са възмутени , че с издигането на паметника наново се нарушава закона за декомунизацията.

“Това предизвиква напълно естествено възмущение и осъждане….Паметникът на Ленин в районния център Семьоновка, Черниговска област, без всякакво съмнение подлежи на демонтаж”,- се казва в съобщението.

В рамките на борбата със съветското минало в Украйна вече повече от година продължава демонтажът и унищожаването на паметници. Неонацистите там започнаха да събарят паметниците на Ленин в Украйна от декември 2013 година.

През април Върховната рада на Украйна прие закон, забраняващ публичното използване и пропаганда на комунистическата и национал-социалистическата символика в страната, а също призна тези режими за престъпни.

Петя Паликрушева

2 отговора на “Комунистите в Украйна издигнаха паметника на Ленин отново

  1. Все за паметниците на Ленин плачете! А за това, че стотици православни църкви вече са разрушени от фашистите, защото уж били „пропагандни центрове на проклетите московци“, не ви пука. Аз даже и за паметниците на Ленин съм готов да се застъпя – и то, не защото Ленин ми е симпатичен, а защото съм противник на тези, които „декомунизират“ Укралайна. (Докато я фашизират, каква малка подробност.) Никога не би ми хрумнало, че мога да съм против такова благородно нещо, като събарянето на паметниците на Ленин. Но в случая с Укралайна СЪМ против. Понеже гледам КОЙ („кой, кой, кой?!“) го прави и най-вече, защо го прави. А вие, които леете сълзи за Ленин, пет пари не давате за православието, за вярващите хора, за убитите, измъчени и репресирани свещеници и за поруганите и разрушени православни храмове. Изобщо не ви касае тази тема. А нали уж не сте насилници, уж се разграничавате от насилието над вярващите православни хора? Защо тогава мълчите за делата на фашистите, когато са ви удобни (когато мачкат и гонят Руската православна църква), а ревете против тях, когато не са ви изгодни (когато засягат статуите на Ленин)?

  2. Божв светът съвсем се е побъркал. Министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър пък заявил в четвъртък, че поведението на Русия в много аспекти е антагонистично. А самите САЩ те въобще не се държат антагонистично. Те милите живи да ги ожалиш едни „неантагонисти“, едни „миролюбци“, едни „демократи“. Те където минат и след тях само зелени ливади и цветя разцъфват. А то Либия, Афганистан, Сирия, Ирак, Украйна и де що са минали тези държави се превърнаха в едни „китни“, „демократични“, „светски“ и какви ли не още неолиберални клишета с които се пълнят медиите ката ден.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s