СИРИЗА окончателно се разцепи

Алексис Ципрас ново alexis-tsipras-46Радикалното крило в управляващата гръцка партия СИРИЗА заяви, че ще се яви на изборите отделно от привържениците на подалия оставка премиер Алексис Ципрас.

Бъдещата нова партия ще се яви на изборите със следните каузи: против сътрудничеството с кредиторите, които настояват за твърди реформи в Атина, съобщи Deutsche Welle.

Изявлението бе публикувано на сайта на Лявата платформа. Авторите му твърдят, че ще защитават интересите на 62 % от избирателите, които на референдума са казали своето “не” на изискванията на международните кредитори.

В програмата на новата партия се настоява за: спиране на всички програми за помощ на Гърция, отмяна на мерките за съкращаване на социалните програми, недопускане разпродажбата на държавно имущество, обявен е и “нов курс на национална независимост”.

Днес ще бъде обявено официално създаването на новата партия.

Късно вечерта на 20 август министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас подаде оставка. Гърция е пред предсрочни парламентарни избори. Те ще бъдат проведени около 20 септември.

Пак на 20 август Гърция получи 13 млрд евро от Европейския стабилизационен механизъм в рамките на първия транш от 3-годишната 86-милиардна програма за финансова помощ.

Ципрас нееднократно акцентира, че е приел условията на международните кредитори под натиск, защото гръцките граждани, според него, искат да останат в еврозоната.

Петя Паликрушева

Един отговор на “СИРИЗА окончателно се разцепи

  1. Докато има предатели, ще има и пари за тях. Докато народът не се разбунтува, ще бъде както в България: отново и отново ще се появяват разни „спасители“ в лицето на разни „добри“ партии, люспи от партии и др. под. политически субекти. И те отново и отново ще обещават, и отново и отново ще лъжат. Чудно докога хората са способни да търпят тази идиотска и унизителна игра.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s