Турция на прага на гражданска война

Турция гражданска война BTКюрдите активно се въоръжават, властта започна против тях необявена война, а ислямистите се подготвят да свалят властта.

“Точно така, както през 1990-те години, днес се разпалва етнически конфликт между кюрдите и турците, чийто край не се вижда. Концепцията, разработена в президентския дворец, се реализира”,

така заяви на 20 август официалният представител на опозиционната Народно-демократична партия на Турция Идрис Балукен, коментирайки бързият ръст на напрежението в страната.

Основания за подобни подозрения има. След като в края на юли Анкара Турция 1919_nфактически обяви война на ИДИЛ и Кюрдската работническа партия, атаките, взривовете и стрелбите в Турция станаха почти ежедневни. Особено активна е “партизанската война” в югоизточната част на страната, където населението се състои главно от кюрди. Турската армия стовари срещу тях главния си удар. За половин месец, само по официални данни, там са загинали 29 войници и офицери. На 19 август КРП проведе операция, в която загинаха осем турски военни. Едновременно с това бойците от леви, ислямистки и други групировки осъществяват нападения и стрелят в Истанбул и други големи градове.

Правителството отговаря със сила. В югоизточната част на страната са изпратени допълнителни армейски и полицейски части, жандармерия, а също местни проправителствени групи, носещи името “Худа Пар”, които са добре въоръжени и действат извън закона, като бандитска групировка. Силоваците вече са задържали повече от хиляди кюрдски активисти, обиските и арестите продължават. Едновременно с това турската авиация ежедневно нанася удари по позициите на КРП в северен Иран и в планините в южна Турция. По официални данни, в резултат на авиоударите са загинали над 390 човека.

Петя Паликрушева

Турция гражданска война 002Турция гражданска война 70Турция гражданска война ew

4 отговора на “Турция на прага на гражданска война

  1. И все се намират някои, които твърдят, че ТАЗИ (?!) страна трябва да влезе в ЕС?!… Дебили! Това би била огромна радост за Фашингтон, естествено. И би било смърт за цяла Европа. Тези диваци и варвари нямат място на хиляда километра от който и да е европийски цивилизационен център. И така вече са залели Германия и Австрия. Остава само да получат неограничен и свободен достъп в Европа… Тези орки трябва да бъдат не „интегрирани“, а спрени – с железни мерки! И нека да се изтребват помежду си там, в дивашкия си варварски анадол. Гражданска война в Турция? Засега такъв вариант мен лично ме устройва. Нека да видят, нека да изпитат на собствената си кожа какво е това, което те самите методично сеят, организират и подготвят в България, още от 80-те години на миналия век.

  2. Твърде пресилена констатация. Турция воюва с ПКК от много десетилетия и до гражданска война не се е стигнало. ПКК, дори и когато се ползваше с политическата и военна подкрепа на СССР и някои от соц. страни, не беше в състояние да предизвика гражданска война.

  3. Мале, в тази статия даже и Иран сте намесили. Много неграмотно и неточно написано, липсата на образование си личи.

  4. Така става след като се опреш на „другарчето“ САЩ. Сега бързо развиващата се турска икономика ще се спихне. Край на туризма по турските курорти. Край на износа на производства на големи фирми от Япония и Европа. Кой би инвестирал в едно буре с барут? Мислех, че Ердоган е сериозен политик, но явно съм сгрешил. И той се качи на потъващата лодка на САЩ.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s