Foreign Policy: При зомби-апокалипсис бягайте в Русия

The Walking Dead - Season 2, Episode 1 - Photo Credit: Gene Page/AMC - TWD_201_0610_1169

The Walking Dead – Season 2, Episode 1 – Photo Credit: Gene Page/AMC – TWD_201_0610_1169

Кои държави ще оцелеят при зомби-апокалисис? Ще могат ли Владимир Путин и Чим Чен Ин да спасят гражданите си? Ще обединят ли всички страни ресурсите си за общото благо? Журналистът от изданието открива отговор на въпросите си в проучването, моделиране на зомби-апокалипсис, от което стават ясни стадиите на епидемията и какви ще са последствията за света.

Според учените от департамента по математика и статистика от Университета в Отава, зомби-епидемията ще се разпространи по целия свят преди да се осъзнаят мащабите й. А за да се спре разпространението, ще се наложи да се унищожи световната икономика.

“Ако зомби-вирусът е реален, то епидемията e въпрос само на няколко дена”, – твърди Робърт Смит.

Най-простият и ефективен метод срещу агресивната инфекция е карантината, която ще изолира един от друг цели градове и държави, ще наложи пълен контрол над медиите и ще въведе сурови ограничения за гражданите. В даден момент хората ще започнат да се съпротивляват. Трябва ли правителството да потушава със сила метежите? Вероятно, това е единственият начин да се спре епидемията, твърди Смит.

Подобни действия не подхождат на демокрацията, в която решенията се вземат чрез взаимодействието на различни политически институции, твърди изданието. Най-много от всичко ще пострада САЩ, където за последните 8 години, ако не и повече, противоречията в Конгреса го превърнаха в инвалид. Преимущество ще имат тези държави, в които решенията ще се приемат с по-малко пречки. Но, понеже ще се спре търговията между страните, хората ще започнат да изпитват липса на стоки, твърди журналистът Рейд Стендиш.

“Не е задължително да ви убие тъкмо зомби. Това може да бъде мръсна вода, лоша храна или други хора. Недостатъкът на храна ще доведе до безредици, а те са по-голям убиец и от зомбито“, – твърди Смит.

Коя държава има най-големи шансове за оцеляване? На север в Канада? Монголия? Русия?

На този въпрос отговаря Мат Бирбаум, аспирант от факултета по физика към Университета в Корнуел:

”Съпротивата на държавите към нашествието на зомбитата в голяма степен ще зависи от броя на населението и издръжливостта на инфраструктурата”.

През март Бирбаум и колегата му Алекс Алеми представиха карта на САЩ, на която “симулираха” зомби-епидемия. Учените изясниха, че мъртъвците ще завземат територията на САЩ само за 28 дни.

Съдейки по проучването, Южна Азия и Югоизточна Азия, които имат голяма плътност на населението, няма да издържат дълго. Както и страните с градове-гиганти – Египет, Иран, Нигерия. Русия, вероятно, се намира в най-благоприятното положение, отбелязва авторът. Според Бирбаум, най-големи шансове за оцеляване имат Сибир и Далечният Изток. Тези фактори, според учените, ще имат значение само в кратко- или средносрочна перспектива. В края на краищата, твърдят те, зомбитата ще завземат целия свят.

“Всичко това, разбира се, е хипотеза. Зомбитата не съществуват, а медицинската инфраструктура до момента успява да държи под контрол всички огнища на заболявания. Но зомбитата продължават да доминират в поп-културата и да резонират чрез колективния страх, който внушават на човечеството”, – правят изводите си авторите на статията.

Петя Паликрушева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s