Der Spiegel: Местата в парламента се купуват за милиони

Рада, Киев pg_4В интервю за Der Spiegel шефът на Европейската асоциация на бизнеса в Украйна Томаш Фиала заяви, че по време на миналогодишните парламентарни избори в списъците на партиите на Арсений Яценюк и Петро Порошенко сред “добрите кандидати” е имало много бизнесмени. Според него, последните са купили депутатските си места в Радата за от 3 до 10 милиона долара за мандат.

Томаш Фиала е основател на инвестиционната банка Dragon Capital, а и ръководител на Европейската асоциация на бизнеса в Украйна.

Изданието отбелязва, че Фиала, макар и роден в чешкия град Бърно, от 1990-те години живее в Киев. По време на евромайдана той, както пише изданието, е бил сред демонстрантите.

Както отбелязва Томаш Фиала, по време на последните парламентарни избори в първите редове на партиите си Яценюк и Порошенко поставили “добрите кандидати”: герои от войната и активисти с добра репутация, но по-надолу в списъците попаднали много бизнесмени. Последните, според думите на банкера, са купили депутатските си кресла, “за да лобират за личните си интереси” в парламента.

Яценюк и Порошенко са направили това, сигурен е Фиала, за да финансират предизборните си кампании.

“Яценюк нямаше много пари. Порошенко предпочита да не бърка в личния си капитал. Така те станаха заложници на системата”, – споделя Томаш Фиала.

На въпрос на изданието, има ли доказателства за твърденията, банкерът отговаря:

”Тези факти са добре известни в Украйна, в частните разговори това се признава и от двете страни – както от купувачите, така и от лидерите на партиите. Ако Главната прокуратура беше наистина независима от политическо влияние, то тя лесно би могла да провери подобни обвинения”.

Фиала  отбелязва също, че корупцията е най-сериозния проблем за Украйна.

“Държавният апарат се състои от 19 хиляди чиновници. Вместо да се борят с корупцията, те са втъкани в нея. През 1990-те  години в Украйна имаше много силни банди на мафията. Те изгубиха влиянието си, защото мястото им бе заето от групировките на Министерството на вътрешните работи и Главната прокуратура”, – допълни бизнесменът за немското издание Der Spiegel.

“Гражданите на Украйна вече са убедени в необходимостта от промени. Цените на газта скочиха няколко пъти, но по този повод не се и споменава за протести. Украйна за много години напред вече ще зависи напълно от западните кредитори”.

Петя Паликрушева

Един отговор на “Der Spiegel: Местата в парламента се купуват за милиони

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s