Коломойский глътна парите на МВФ

Коломойский AaСъществена част от многомилиардната финансова помощ на МВФ е изнесена в офшорки и вече е в сметките на “Приватбанк” на Коломойский, пише Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Киев и Вашингтон се правят, че са слепи и глухи по въпроса, защото украинският олигарх финансира бойните групи в източна Украйна.

През април 2014 година Международният валутен фонд одобри за Украйна кредит в размер на 17 милиарда долара, припомня изданието. Тези пари трябваше да отидат за стабилизиране на украинската икономика. Сумата от първия транш беше 4.5 милиарда долара. Но 1.8 милиарда от финансовата помощ изчезнаха някъде по тъмните канали, отбелязва авторът на статията.

МВФ трябва да контролира разпределението на средствата, продължава изданието. Но, както е видно, украинските банки сами избират одиторите си, допуска немският журналист. Най-голямата банка в Украйна “Приватбанк” е глътнала 40 % от финансовата помощ на Запада. Независимо от мерките, които МВФ предприе в сферата, ситуацията във финансовия сектор вече дори е по-катастрофална. През февруари 2015 година “Приватбанк” се наложи да бъде спасявана от банкрут.

“Къде отидоха парите на МВФ?”, – пита журналистът.

“Приватбанк” е собственост на украинския олигарх Игор Коломойский, пише Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Личното му състояние се оценява на 1.24 милиарда долара. Той управлява множество предприятия, които работят в различни сфери: енергетика, медии, химическа промишленост, финанси…В центъра на този конгломерат се намира “Приватбанк”. Основна част от богатството си Коломойский натрупва чрез финансови спекулации. Той е в черните списъци на САЩ, заради практикуваните от него методи, пише изданието.

Коломойский финансира частните армии в източна Украйна, което му позволи да завоюва доброто отношение на киевската власт, продължава авторът. Олигархът твърди, че е давал пари на украинската армия и е доставял гориво за бойните действия срещу опълченците. Според Коломойский, без неговата финансова подкрепа Украйна би претърпяла съкрушително поражение. Вероятно тъкмо затова никой не шуми около факта, че голяма част от първия транш на МВФ замина зад граница чрез “Приватбанк”, продължава немският журналист.

Украниският антикорупционен проект “Наши грощи” проведе собствено разследване и изясни обстоятелствата около случилото се, пише изданието. 42 украински фирми, имащи офшорни сметки извън Украйна, взели от “Приватбанк” кредит за 1.8 милиарда долара. За тези пари те поръчали стока от шест чуждестранни производители, три от които се намират във Великобритания, два – във Вирджинските острови и един – на Карибите. Средствата са постъпили в сметките на продавачите, които “случайно” се оказали филиал на “Приватбанк” в Кипър, пояснява авторът. Поръчаната стока трябвало да служи като залог за кредита, но чуждестранните производители нарушили договора. Всичките 42 компании подали иск в Днепропетровския съд с настояване да им се върнат парите и да се отмени сделката с “Приватбанк”. Съдът постановил, че чуждестранните компании трябва да върнат изплатената сума, но договорът за кредит остава в сила.

Сделката около привеждането на 1.8 милиарда долара зад граница била извършена в нарушение на действащото законодателство, пояснява председателят на проекта “Наши гроши”. Съдебният процес е бил само прикритие, за да се скрие участието на “Приватбанк” в престъпната схема.

Докато аферата е в ход, Коломойский е губернатор на Днепропетровска област, продължава изданието. По-късно той влиза в битка с украинския президент Петро Порошенко и я губи. След опитите спекулативно за заграби предприятията “Укрнафта” и “Укртранснафта” той е свален от поста губернатор, а на мястото на неговият съидейник в Одеса е назначен бившия президент на Грузия Михаил Саакашвили.

Днес милиардерът се намира в Америка и украинската власт не може да се добере до него, продължава авторът. Под обществен натиск е започнато следствие по отношение на “Приватбанк”. Украйна се договори с международните кредитори за намаляване на дълга си с 20 %. На фона на неотдавнашните авантюри на Коломойский Русия не бърза да опрости дълговете на Украйна. Нещо повече, Москва разследва олигарха по обвинение в организирана престъпност, убийства и използване на непозволено оръжие в Донбас. От гледна точка на Кремъл, Коломойский е заплаха за мирния процес в източна Украйна, подчертава авторът в края на статията.

Петя Паликрушева

Един отговор на “Коломойский глътна парите на МВФ

  1. Както обикновено, целта на МВФ не е да помогне, а да убие нещастниците, които кредитира. И Укралайна е чудесен пример. Мислите, че МВФ „не знае“ къде ще отидат всъщност парите му и за какво ще послужат?

    Разбира се, преди напълно да убият Укралайна, янките ще се постараят да я насъскат срещу Русия, та ако може, да въвлекат последната във война. Но даже и да не успеят, даже и Русия да получи в крайна сметка Укралайна, то тя ще получи един разлагащ се труп. И надеждата на Фашингтон е този труп да я убие, да я повлече към дъното. Защото няма как да не изхарчиш невъобразимо големи ресурси, за да излекуваш нанесените поражения.

    Ето защо Русия се дърпа – не иска нито война с Укралайна, нито пък иска да я завладява и да я присъединява към своята федерация. Така, че Укралайна просто ще бъде убита и ще умре, за назидание на невменяемите дебили по света. Които позволяват да им бъдат промити празните черепни кутии до такава степен, че да станат предатели, братоубийци и в крайна степен, самоубийци.

    Но, какво да се прави – това е животът. Социалдарвинизмът тържествува в колониалния свят на Запада. Слабите и негодните умират и биват заличени от лицето на земята. В това число и цели народи. (И нашият е един от тях.) Тъпаците не оставят наследство. Следователно, те никога не са и заслужавали да живеят. Така е говорил Хитлер, така считат и днес във Фашингтон и до момента правят така, че наистина да излязат прави. Толкова за „правото на живот“ и прочието „човешки права“, които уж „защитават“. Амин.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s