US санкции срещу Китай

САЩ срещу Китай _XLСАЩ подготвят пакет от икономически и финансови санкции срещу фирми и бизнесмени от Китай. Както съобщи в неделя вестник Washington Post, който нарича санкциите “безпрецедентни”, ограниченията ще са срещу фирми и отделни лица, които са използвали хакерското разбиване на американските база данни с цел добиване на търговска информация. Правителството на Китай е обвинявано нееднократно от САЩ за осъществяване на кибератаки.

“Част от чиновниците от администрацията на САЩ, участващи в дискусиите, са на мнение, че санкциите ще създадат излишно напрежение, те предупредиха и за рисковете, – информира изданието. – Други са на мнение, че само със санкции няма да бъде постигнато нищо по отношение на Китай. Необходими са паралелни мерки от дипломатическо естество, а също правоохранителни, военни, разузнавателни действия, за да се постигне успех”.

Специалисти смятат, че така американската администрация изпраща сигнал на Китай, а и демонстрира пред американските компании, пострадали от кибератаките, готовността си да защити техните интереси.

По данни на WP, който се позовава на източници от американската администрация, все още не е прието окончателното решение за въвеждане на санкциите, но “последният звънец може да прозвучи още в близките две седмици”.

Разработваният пакет санкции включва замразяване на активите и забрана за транзакции.

Вестникът отбелязва, че санкциите ще са “значимо мероприятие срещу кибершпионажа”. Хакерите от Китай, според американската администрация, са получили незаконен достъп до всички възможни данни –

„от схемите на ядрените обекти до изходните кодове на търсачките и конфиденциалните данни за позициите по време на преговорите на енергийните компании”, – цитира вестникът сътрудник от американската администрация.

“Светът днес” припомня, че през септември е планирано държавно посещение в САЩ на председателя на КНР Си Цзинпин. Освен кибершпионажа, двете страни имат и други проблемни точки: САЩ са загрижени за маневрите на Китай в Южно-Китайско море, както и от девалвацията на юана в последните седмици.

Петя Паликрушева

4 отговора на “US санкции срещу Китай

  1. Г-н Митев напълно съм съгласен с вас. Но ми се струва, че ФАЩ просто загуби по всички фронтове. Малко време остава, когато долара ще се срути. Остава им много малко време да се мятат подкопаването монопола на световния жандарм е към края си. Лошото в цялата тая работа е, че ние сме пак на пробитата черупка наречена евроатлантически ценности, които са само една куха фразеология. Вчера гледах (за кой ли път) „Криворазбраната цивилизация“ и викам на моята жена историята се повтаря за кой ли път. „Циливилизацията“ = „евроатлантически ценности“ и тям подобни бла, бла, бла и на края Калоянчев дето вика „не може да се венчаем сега, щото на попа му се развил пъпа, че ще му го завиват“.

  2. Всъщност, Китай е „виновен“ за това, че се разбунтува и не иска вече да бъде васал на САЩ. „Виновен“ е за това, че подрина долара, че свали курса на йената, че намали лихвения процент за рефинансиране на централната си банка, че започна да се разплаща с националната си валута, че натрупа златни запаси, че се обедини с Русия и другите страни на БРИКС, че заедно с тях създаде нова световна банка (НБР), изобщо, че с действията си заплашва статута на долара като световна резервна валута и статута на САЩ като световен свръх-империалист, колонизатор, диктатор и световен полицай. „Виновен“ е за ШОС, за газопровода „Силата на Сибир“, за военните маневри съвместно с Русия, за закупеното от Русия съвременно въоръжение…

    Не, че ми е симпатичен Китай. Това са едни мръсни хитри и подли азиатци, които винаги и във всичко се интересуват единствено от своя интерес. На тях не може да се разчита, даже и в качеството им на съюзници. Но, за момента, те са такива – естествен съюзник на Русия, просто защото са естествен враг на САЩ. Не, че проявяват агресивност. О, не, те са хора с търпение, за тях хиляда години са „среден срок“. Но в момента всяка борба със световния тиранин САЩ не може да мине без съюз с Китай.

    ЕТО ЗАТОВА Китай ще бъде подложен на санкции – както икономически, така и политически, които все повече ще се засилват. Срещу него неизбежно ще се развихри и студена война – ще му се организират провокации, „майдани“ („цветни“ революции), ще бъде подложен на пропагандна медийна война…

    Но естествено, нима някой е очаквал нещо друго? Нужен е само повод. А повод юдео-англосаксите винаги ще си намерят. Ако не са „човешките права“, то ще са някакви изсмукани от пръстите „кибератаки“. Щото те, от АНС на САЩ не подслушват цял свят и не проникват във всеки възможен компютър – не само на организации, но и на частни лица. Щото не са САЩ, които вградиха шпионски програми и „вратички“ за достъп в самия хардуер (!) на компютрите и особено на смартфоните, а Windows10 е направен специално с тази цел – да дава възможност на АНС да шпионира. Но, както обикновено, крадецът вика „дръжте крадеца, а бандитът се оплаква от чуждата „агресия“. Даже ако нямат съвсем никакъв повод, самички ще си го създадат – както си създадоха „терористично нападение“ на 11.9.2001. Бандитът никога няма проблем да си намери повод. Виновен си, казал Вълчо на агнето, в това, че аз съм гладен!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s