Яценюк участвал в издевателства и разстрели над руски военни в Чечня

Яценю Порошенко 2Председателят на Следствения комитет Александър Бастрикин сподели, че премиерът на Украйна Арсений Яценюк в средата на 1990-те години е воювал на страната на чеченските бойци срещу руските военни, съобщи „Взгляд“.

“Следствието също установи, че в състава на наказателния отряд “Арго”, а после във “Викинг”, ръководен от Александър Музичко, срещу военнослужещите на руските Въоръжени сили е воювал Арсений Яценюк”, – заяви Бастрикин в интервю за “Российская газета”.

“По данни на следствието, Арсений Яценюк е участвал най-малко в две въоръжени битки, на 31 декември 1994 година на площад Минутка в град Грозни и през февруари 1995 г. в района на градска болница Номер 5 в град Грозни, а също в издевателствата и разстрелите над пленените военнослужещи от Руската армия в град Грозни на 7 януари 1995 година”, – добави ръководителят на Следствения комитет.

“Според наличните сведения, Арсений Яценюк заедно с други активни участници от УНА-УНСО (обявена в Русия за екстремистка организация и забранена, бел.ред.) през декември 1995 г. е награден с най-високата награда на Джохар Дудаев “Чест на нацията” за унищожаване на руски военнослужещи. Разпитаните съратници на Яценюк го характеризират като човек образован, умен, но хитър и хлъзгав, от малък стремящ се към власт и слава. В началото на 1995 г. Арсений Яценюк в състава на група журналисти през Грузия се връща в Украйна. По-късно нееднократно е бил забелязван на конгресите и други мероприятия на УНА-УНСО в Киев”, – отбелязва Бастрикин.

ЯценюкКакто съобщи LifeNews, показания за участието на украинския политик Арсений Яценюк в бойните действия в Чечня са дали няколко украински националисти, намиращи се в момента в затвора в град Пятигорск, а по-рано активни членове на УНА-УНСО.

Един от тях е Станислав Клих – известен киевски журналист, в Русия е заподозрян в съпричастност към създаване на бандитски формирования по време на военния конфликт в Чечня в средата на 1990-те години. Клих, като радикален националист, по всяка вероятност е съпричастен към многобройни убийства на руски военнослужещи, а също и в убийства, извършени с особена жестокост.

Заедно с Клих скоро пред Върховния съд на подсъдимата скамейка ще се окаже и Николай Карпюк, който, според източници, е участвал в боевете на страната на бандитите-нелегали. И двамата потвърдиха, че Арсений Яценюк е участвал активно в бойните действия.

Яценюк 62По данни на източници, в средата на 90-те години Яценюк е учил в юридическия факултет в Черновицкия национален университет, едновременно е ръководел юридическа фирма, която се занимавала с приватизация на промишлени и аграрни предприятия. През 1998 година той се завърнал в Киев, където започнал работа в банковата сфера.

В интервюто си Бастрикин изброява и други украински дейци, които са “обвинени в участие в престъпления, извършени спрямо военнослужещи от руските Въоръжение сили и вътрешни войски по време на контратерористичната операция, проведена на територията на Чеченската Република в периода 1994-1995 години”:

“Дмитрий Корчинский – ръководител на УНА-УНСО, който неотдавна в ефира на украинска телевизия призна за създаването на филтрационни лагери за рускоезични жители на Луганск и Донецк.

Игор Мазур – ръководител на киевското отделение на тази организация.

Дмитрий Ярош – депутат от Върховната рада на Украйна, съветник на главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна, лидер на дяснорадикалната организация “Десен сектор”.

Валерий Бобрович – командир на наказателния отряд “Арго”, част от УНА-УНСО. Награден с ордена Вахтанг Горгасали трета степен, почетен гражданин на Грузия.

Олег Тягнибок – депутат от Върховната рада на Украйна, кандидат за президент на Украйна, известен с гръмките си русофобски и антисемитски изказвания. Брат му – Андрей Тягнибок, който по-рано е бил осъждан за причиняване на смърт по непредпазливост, а понастоящем – депутат във Върховната рада на Украйна.

Владимир Мамалига – активен член на редица националистически движения”, – изброи ръководителят на Следствения отдел.

По-рано Следственият отдел съобщи за възбуждането на наказателни дела за участие в боевете на страната на чеченските бойци срещу Мазур, Велерий Бобрович, Дмитрий Корчински, Андрей и Олег Тягнибок, Дмитрий Ярош, Владимир Мамалига и “други лица”. Името на Яценюк в този списък присъства най-отгоре.

Петя Паликрушева

Един отговор на “Яценюк участвал в издевателства и разстрели над руски военни в Чечня

  1. Се отбор юнаци!… Машала! Това са те „демократите“, дето Фашингтон ги сложи да водят Укралайна към „светлото европейско бъдеще“. Да са им честити на хохлювците, сала руине!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s