Путин: Терористите са заплаха за Европа и не могат да бъдат победени без участието на Асад

Путин_XLБез участието на сирийската власт в борбата срещу терористичната групировка “Ислямска държава”, те не могат да бъдат победени в страната, заяви президентът на Русия Владимир Путин по време на срещата за Договора за колективна сигурност.

“Очевидно е, че без активното участие на сирийската власт и военни, без участието на сирийската армия, терористите в Сирия, а и в региона като цяло не могат да бъдат победени, а многонационалният и многоконфесионален сирийски народ не може да бъде защитен от унищожение, поробване и варварство“, – каза Путин, предаде РИА “Новости”.

Според Владимир Путин, президентът на Сирия Башар Асад е готов да вкара в управлението на страната надеждни сили от опозицията.

“Трябва да се мисли и за политически промени в тази страна. Знаем за готовността на Асад да включи в управлението на държавата и надеждни сили от опозицията”, – подчерта Путин.

“Но на преден план днес, без всякакво съмнение, е обединяването на усилията в борбата с тероризма. Без това е невъзможно да бъдат решени и другите първостепенни проблеми, в това число и проблемът с бежанците”, – заяви президентът на Русия.

Путин заяви, че Русия ще продължи да оказва военно-техническа помощ на Сирия в борбата й с ИД и призовава световната общност да се присъедини към борбата.

“Ние подкрепяме правителството на Сирия в борбата му срещу терористичната агресия, оказвахме и ще продължим да оказваме цялата нужна военно-техническа помощ и призоваваме останалите държави да се присъединят към нас”, – каза той.

В навечерието на срещата САЩ заявиха, че борбата с ИД на територията на Сирия е несъвместима с помощта към президента на републиката Башар Асад.

В неделя Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че оглавяваната от САЩ коалиция срещу терористичната групировка “Ислямска държава” би била по-полезна, ако координира действията си със сирийското ръководство.

Според Лавров, Москва има информация, че САЩ знаят на кои точно места е разположена терористичната групировка, но и до днес няма нито една заповед ИД да бъде бомбардирана.

МВнР на Русия потвърди, че Русия доставя в Сирия по въздух хуманитарна помощ и военна техника в рамките на сключените по-рано двустранни договори.

Доставка на товари в Сирия се извършва и по море. По данни от медиите, Русия е доставила на Сирия стрелково оръжие, гранатомети, бронетранспортьори БТР-82А, военни камиони “Урал” и друго въоръжение. Според появилите се в понеделник данни, Русия е доставила на Сирия също новите танкове Т-90. По груби журналистически сметки, от началото на годината в Сирия са били изпратени до 2 хиляди единици руска военна техника.

Петя Паликрушева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s