Обама: Всички държави завиждат на САЩ

Обама d_XLНяма такава държава, която днес да не гледа САЩ със завист, заяви президентът на САЩ Барак Абама по време на конференцията на организацията “Кръгла маса за бизнеса”, обединяваща ръководителите на най-големите корпорации в страната.

“Проблемът ни не е в това, че Китай ще ни пребори по време на преговорите или че стратегията на Владимир Путин ще се окаже по-добра от нашата”, – каза Обама, предаде ТАСС.

“Проблемът е в самите нас, – продължи Обама. – Ние вредим на самите себе си”.

Обама илюстрира казаното като допусна, че вероятно правителството ще трябва да спре работата си, ако Конгресът на САЩ не приеме федералния бюджет за следващата година (новата финансова година започва на 1 октомври в САЩ).

“Това може да се избегне”, – твърди стопанинът на Белия дом.

Според неговата версия, в света

“няма такава държава, включително и Китай, която днес да не гледа САЩ със завист”.

“Америка ще продължи да държи здраво кормилото, ако ние вземаме умни решения”, – убеден е Обама.

През 2013 година Обама заяви, че “Америка е изключителна”.

Обама 4914Обсъждане на концепцията за американската изключителност, която е базова в политиката на САЩ вече около век, се състоя през 2013 година, веднага след като Путин публикува своя статия в New York Times. Там Путин заяви, че не е съгласен с подобна концепция.

Петя Паликрушева

3 отговора на “Обама: Всички държави завиждат на САЩ

 1. Детска градина! Едно детенце бие другарчетата и им взема играчките, поради което всички бягат от него и то накрая остава самичко. И започва да им вика: тъй правите, щото ми завиждате!…

  Какъв типичен израз… „Вие просто ми завиждате“. Не бе, драги! Не ви завиждаме на вас хамериканците. Не завиждаме на бандита, който ни граби – защото той, естествено, се чувства прекрасно с благата, които ни е заграбил (за разлика от нас самите). Това не е завист. Това е омраза и осъждане. В краен случай, може да е и страх, но не е „завист“.

  Е, впрочем, може и да има такива долнопробни индивиди, които завиждат, че не са и те такива бандити, не са и те толкова силни, че не могат и те да грабят и да си живеят охолно на чужд гръб. Но подобни негодници обикновено се залепват за бандита и отиват да му станат слуги. Защото си мислят, че като го направят, и за тях ще остават благинки от трапезата на господаря. Тъй де, нали кучето му никога не е гладно…

  Всеки си избира дали да бъде куче, и то куче на бандит. Дето днеска му служи, а утре, ако на господаря му се случи серия неуспехи, ще бъде заколено от него и изядено. Тъй де, ми то си е просто едно куче, нищо повече. Но на практика, продажниците не стават даже и кучета на бандита. Те му стават овце. Тяхната съдба е още по-лоша.

  Аз лично предпочитам да се опълчвам. Може да съм по-беден и по-гладен и от куче, но не се продавам. И то не от завист. Или защото не мога да грабя, или не мога да се цаня да слугувам (гроздето било кисело) – о, не.
  А защото „не само с единия хляб живее човек“, както е казал Христос.

  А иначе, САЩ наистина са „изключителни“. Това е единствената страна в света, изпепелила стотици хиляди цивилни граждани с ядрено оръжие. Както пише Булгаков в „Майсторът и Маргарита“, в главата „Големият бал при сатаната“: „- Браво! Възхитени сме! Кралицата е възхитена! Всички сме възхитени!“ О, да, наистина. САЩ са неоспорими световни шампиони в категориите „геноцид“, „агресия“ и „интернационално ограбване“. Възхитени сме!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s