САЩ с нова програма за подготовка на метежници в Сирия

Умерена радикална сирийска опозиция radical-and-moderate-syrian-rebels-middle-east-monitorВ най-близко време Вашингтон ще преразгледа програмата си за подготовка на бойци за т.нар. умерена сирийска опозиция, съобщават американските медии.

Според Wall Street Journal, Пентагонът разглежда варианти за значително намаляване мащабите на програмата, за която са похарчени около 500 млн долара. Според изданието, което се позовава на източници от военното министерство, програмата е “ключов компонент от стратегията на САЩ за Сирия и за реализацията й вече ще бъдат полагани по-скромни усилия” за подготовката само на малък брой специално обучени бойци. Както посочва изданието, те ще имат липсващото по-рано право да изискват авио-подкрепа от силите на коалицията, оглавявана от САЩ, предаде ТАСС.

Associated Press на свой ред съобщава, че администрацията във Вашингтон разглежда също възможността да включи подготвените от американците сирийски метежници в други отряди, воюващи с Ислямска държава.

“Вместо да се борим с “Ислямска държава” с неголеми групи, обучените от САЩ бойци ще бъдат вкарани в съществуващите вече по-крупни въоръжени формирования”, в частност в отрядите на сирийските кюрди.

По данни на АР, Пентагонът също има намерение да промени първоначално обявената цел да подготви над 5 хиляди бойци за опозицията за година. Както посочва агенцията, според плановете, американските военни инструктори ще тренират не повече от 500 метежници за същия период.

По-рано министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър заяви, че програмата за подготовка на бойци за “умерената” сирийска опозиция се сблъсква с трудности и в нея участват само 60 човека. Шефът на Пентагона обяви, че малкият брой на бойците е предизвикан от “строгия подбор и проверка” на кандидатите. Ръководителя на Централното командване на САЩ генерал Лойд Остин призна в сряда пред американския Конгрес, че от тези 60 метежници в реални бойни действия участват не повече от пет човека.

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров по-рано заяви, че голяма част от “умерената въоръжена сирийска опозиция” работи за терористите.

“Струва ми се, че сближаваме позициите си със САЩ, що се касае до изявленията за безалтернатовността на политическото регулиране на ситуацията в Сирия на базата на Женевското комюнике от 30 юни 2012 година, – каза той. – Но Русия не подкрепя позицията на Вашингтон, която допуска и дори предполага продължаваща подкрепа към въоръжената опозиция”.

В началото на юли шефът на Министерството на отбраната на САЩ Аштън Картър заяви, че Пентагонът обучава само 60 бойци за сирийската опозиция за борба с “Ислямска държава”.

Картър съобщи, че през проверка са преминали 7 хиляди човека, но критериите на подбор са били много строги. Курсантите трябвало да имат добра и чиста репутация, да не са замесени в зверства и да бъдат готови да воюват според международните закони, регламентиращи воденето на бойни действия.

Петя Паликрушева

2 отговора на “САЩ с нова програма за подготовка на метежници в Сирия

  1. Да не са включили в програмата и изучаване на руски език? Та като ги пленят, да им е по-лесно. 🙂

  2. С всяка „нова програма“ на САЩ, в света се пръква една нова мръсотия. Честита да ни е.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s