САЩ подкрепят педофилите в Афганистан

Бача Бази x266Военното командване на САЩ в Афганистан заповядвало на войниците и офицерите да игнорират случаите на сексуално насилие над деца

“Началството ни заповядваше да гледаме на другата страна”

Причина за възмущението е публикуваната от The New York Times статия на журналиста Джозеф Голдщайн “Американските военни в Афганистан предпочитат да не забелязват педофилията сред афганистанските си съюзници”.

Както твърди авторът, извънредно бруталните факти са изплували след откровените признания на американски военнослужещи от Афганистан.

Американците забелязали, че сред афганистанските военнослужещи и полицията процъфтява педофилията, но командването на американските бази категорично забранило на военните от САЩ да се намесват.

Бача бази 3)Журналистът разговарял с баща на загиналия през 2012 г. в Афганистан капрал Грегъри Бъкли. Според мъжа, неговият син в последния си телефонен разговор съобщил, че нееднократно е чувал, че афганистанските полицаи насилват момчета.

“Началството ни казваше да гледаме в другата посока, защото това е тяхната култура”, – цитира изданието думите на загиналия войник.

Капрал Грегъри Бъкли е бил убит при странни обстоятелства скоро след телефонния разговор с баща си.

“Не искахме да подриваме авторитета на местните власти”

Капитанът от спецназа Дан Куин остава жив, но е уволнен от американската армия. Причина за уволнението е това, че той пребил полицай от Афганистан, който държал в дома си момче-роб за сексуални услуги.

“Съборих го на земята няколко пъти. Приятелят ми Чарли направи същото. Исках онзи да разбере какво ще се случи, ако още веднъж се приближи към това дете и майка му. Защо не трябваше да се намесваме и да предотвратяваме тези изнасилвания? Ние не искахме да подриваме авторитета на местните власти. Аз действах само тогава, когато разбирах, че местните няма да направят нищо”, – разказва капитанът.

Бача бази 49Дан Куин също потвърди, че командването изрично е забранило намесата при констатиране на насилие над деца от страна на афганистанските военни, дори ако случващото се е точно до военните бази на САЩ.

Освен Дан Куин, още няколко американски войници и офицери са били уволнени, защото нарушили забраната и се опитали да спасят деца.

Анонимен американски войник споделя, че веднъж, влизайки в стая във военната база, видял няколко афганистански полицаи, лежащи на пода в прегръдка с малки момченца. Военният разказва, че изпитал огромно отвращение.

Както пише Джозеф Голдщайн, американското командване в Афганистан се придържа към политиката на ненамеса, за да не развали отношенията си с афганистанските силоваци, които били подготвени за война с талибаните.

“Сексът с момченца – това е култура на афганистанците, не е необходимо да се завираме там”, – такива били принципите на военните от САЩ в страната.

Бача бази 068Публикацията в The New York Times предизвика вълна от възмущение и въпроси към американската администрация.

Представителят на Пентагона Джеф Дейвис спешно заяви, че никакви официални заповеди за ненамеса при констатиране на насилие над деца не е имало:

”Никога не сме издавали заповеди към военните да игнорират правата на човека. Намираме описаното в статията за крайно отвратително”.

Официалният представител на Белия дом Джош Ърнест увери, че САЩ непрестанно се борят за правата на децата:

”Защита правата на човека, в това число борбата срещу експлоатацията на децата – това е един от приоритетите в работата на американското правителство. Констатираме подобни жестокости и винаги се намесваме в подкрепа на тези, които са пострадали от издевателства и които са били лишени от базовите човешки права”.

Бача бази 68Афганистанската “културна традиция”, за която става дума, се нарича “бача-бази”, което в превод от персийски означава “игра с деца”. Практиката се заражда през IX-X век, а после се разпространява и на други територии в Средна Азия.

Малки момченца, малолетни и непълнолетни, се обучавали в пеене и танци, обличали ги в женски дрехи, след което те правели представления пред възрастни мъже. Нещата не свършвали само с танци, “бача-бази” срещу допълнително заплащане оказвали сексуални услуги на мъжете.

Първоначално традицията “бача-бази” не предполагала насилие, по-скоро ставало дума за форма на детска проституция. В ней участвали най-вече момчета от бедни семейства, за които това било единствен начин за оцелеяване. Най-успешнете “бача-бази” имали постоянни поклонници, които помагали на момчетата да устроят живота си след “приключване на кариерата”.

Бача бази 181Кариерата на “бача-бази” приключвала с началото на възрастовите промени – афганистанската традиция гласи, че момчетата могат да имат сексуални контакти само преди да се появят първите косми по лицата им.

Причината за възникването на явлението “бача-бази” не е ясно и до днес. Според най-разпространената версия, тя е свързана със строгостта в отношенията между половете. В резултат мъжете, търсещи сексуална утеха, но нямащи възможност да контактуват с жени, се насочвали към момчета-проститутки. Явлението “бача-бази” е причина за възникването на афганистанската поговорка:

”Жените за деца, момчетата за удоволствие”.

Невръстни роби на полевите командири

В периода, когато в Средна Азия и Афганистан започва да се засилва влиянието на крупните европейски държави, такива като Руската и Британската империи, броят на “бача-бази” рязко намалял. Това е свързано с факта, че европейците категорично смятали, че явлението е крайно неприемливо, а елитите на страната, оказали се под влиянието на големите държави, се стараели да приемат европейските традиции.

Бача бази 290В съветския период в Средна Азия “бачи-бази” изчезнали напълно, защото явлението било причислено към криминалните престъпления и извършителите получавали заслуженото моментално.

Но “бача-бази” получавало висока и положителна оценка от муджахидините, подкрепяни от САЩ.

“Бача-бази” не винаги са момчета-проститутки “по своя воля”, често това са сексуални роби, които нямат никаква свобода на избор. През 2010 година афганистанският журналист Наджибула Кураиши създава филма “Танцуващите момчета от Афганистан”, посветен на “бача-бази”. В него полеви командир, воюващ на страната на проамериканските сили, откровено признава, че е имал малък сексуален роб.

Петя ПалБача бази tБача Бази x266икрушеваБача Бази oyБача бази sow

Бача бази 400x264Бача бази 768Бача бази 6361Бача бази lt

Един отговор на “САЩ подкрепят педофилите в Афганистан

  1. Че те тези си били чисти европейци бе! Виж каква хубава европейска култура си имат! Какви са разкрепостени и либерални, пък вие какви глупости сте чували, че са примитивни? Ами – виж ги, че то, от туй тяхното, по-авангардно и по-тренди, няма бе! Мястото им си е баш в Германия и във Франция!… И в Брюксел, да не го пропусна. Те затуй сега „нещастните бежанци“ напират все натам. Сигурно, защо не? – то де араби, де афганистанци, все едни и същи брадати джентълмени. Искат да да понапънат и младите французчета и немчета, да ги видят колко стават? То, сигурно, затова и толкова радушно ги посрещат немците. И даже още „бежанци“ искат, и все не им стига. Ха-ха-ха!… 😀

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s