Русия, Сирия, Иран и Ирак с общ информационен център за борба с ИД

Путин 112За координиране на борбата с терористичната групировка Ислямска държава Русия, Сирия, Иран и Ирак създадоха в Багдад информационен център. Той ще бъде ръководен от офицери от страните на ротационен принцип. Центърът ще събира и анализира информация за обстановката в региона. Експертите са сигурни, че създаването на центъра потвърждава сериозните намерения на Русия в борбата с ислямистите.

Дипломатически източник съобщи, че в центъра ще има “представители на генералните щабове на Сирия, Русия, Ирак и Иран.

Информация за центъра се появи по-рано в западната преса, но в петък посолството на Русия в Ирак опроверга съобщенията. Ще добавим, че в началото на седмицата стана известно, че е създаден координационен център към главния щаб на ВВС на Израел за взаимодействие с ВВС на Русия и Сирия. Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че се е договорил с президента на Русия Владимир Путин за създаването на механизъм за координиране дейността между израелските и руските военни по отношение на Сирия.

Наблюдателите приветстват създаването на новия щаб в Багдад и изразяват увереност, че борбата с Ислямска държава може би вече ще бъде на ново ниво, с по-голяма ефективност, отколкото понастоящем е западната коалиция, оглавявана от САЩ. Последната повече от години нанася авиоудари в Сирия срещу Ислямска държава, но те са напълно безрезултатни, което навежда на мисълта за имитация на спецоперация, а не за действително желание да се разгроми групировката.

Специалисти твърдя че новият координационен център цели най-вече изчистването на Сирия от ислямистите.

Експертите твърдят още, че трябва да се прекъснат каналите за финансиране на Ислямска държава.

Русия нееднократно призовава западната коалиция за обща информационна борба срещу ИД, което ще я превърне  в по-мощна и ефективна. Едва тогава трябва да се пристъпи към ответни действия във финансовата сфера, а към последното успешно ще се присъединят и военните, твърдят експертите. В противен случай ще си имаме работа с хидра, която се самовъзпроизвежда и разраства постоянно.

In this photo, which AP obtained from Syrian official news agency SANA, has been authenticated based on its contents and other AP reporting, President Bashar Assad gestures as he speaks during an interview with Italy's RAI News 24 TV, at the presidential palace in Damascus, Syria, Sunday, Sept. 29, 2013. Assad says his government will abide by last week's U.N. resolution calling for the country's chemical weapons program to be dismantled and destroyed. (AP Photo/SANA)

In this photo, which AP obtained from Syrian official news agency SANA, has been authenticated based on its contents and other AP reporting, President Bashar Assad gestures as he speaks during an interview with Italy’s RAI News 24 TV, at the presidential palace in Damascus, Syria, Sunday, Sept. 29, 2013. Assad says his government will abide by last week’s U.N. resolution calling for the country’s chemical weapons program to be dismantled and destroyed. (AP Photo/SANA)

Първият заместник председател на “Единна Русия” и член на комитета на руската Държавна дума по отбрана Франц Клинцевич оценява позитивно създаването на информационния център, но изключва присъединяването към него на САЩ, чиято цел е свалянето на сирийското ръководство.

“Не знам колко е достоверна информацията за създаването на центъра, но ако това е факт, то оценката ми е положителна. Това ще бъде сътрудничество на разузнаванията и специалните подразделения, защото така ще се обменя информация, която по-късно ще се използва правилно”, – каза Клинцевич пред РИА Новости.

Депутатът изключва към центъра да се присъединят САЩ.

“За съжаление САЩ няма да се присъединят към центъра, защото американците имат други планове. Тях ни ги устройва всичко, което е свързано със Сирия и действащата власт там, те всячески ще се опитват да свалят властта, да я ликвидират”, – прогнозира депутатът.

В края на юни Путин предложи на ръководството на Сирия и страните от региона, включително Турция, Йордания и Саудитска Арабия, да се обединят в борбата срещу ислямистките радикали.

Припомняме, че международната коалиция от няколко десетки държави, оглавявана от САЩ, вече повече от година уж бомбардира обекти на Ислямска държава в Сирия и Ирак, но ефективността е почти нулева.

Умерена опозиция Сирия radical-and-moderate-syrian-rebels-middle-east-monitorНещо повече, в някои райони Ислямска държава е разширила зоната си на влияние, а най-опасното е, че активността на групировката вече излиза извън пределите на двете най-нестабилни държави в Близкия Изток и обхваща съседни страни – Либия и Йордания.

Вероятно Владимир Путин ще обяви създаването на съвместния координационен център в Багдад по време на речта си пред Генералната асамблея на ООН.

Преговорите между Путин и Обама също ще бъдат на тази тема.

До момента не е ясно следното: готови ли са американците за координирани действия с Русия и останалите държави. Това ще бъде главната интрига в предстоящите преговори на висше ниво.

В противен случай от разногласията ще продължат да се възползват ислямистите.

Петя Паликрушева

Един отговор на “Русия, Сирия, Иран и Ирак с общ информационен център за борба с ИД

  1. Няма как да не се съобразяват американците иначе ще ревът и плачат!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s