Путин разказа за руското присъствие в Сирия

Путин 112Владимир Путин обрисува военното присъствие на Русия в Сирия и подчерта, че Русия внимателно следва устава на ООН за разлика от “международните партньори”, които уж поддържат опозицията, а всъщност – терористите.

В навечерието на речта си пред юбилейната 70-та сесия на Генералната асамблея на ООН в Ню Йорк Владимир Путин заяви, че

“оказването на военна подкрепа на нелегитимни структури в Сирия не отговаря на принципите на съвременното международно право и Устава на ООН”.

“Нашата база са основополагащите принципи на съвременното международно право, според което помощ, в това число и военна, може и трябва да се оказва изключително и само на легитимни правителства, с тяхно съгласие и по тяхна молба, а и след решение на Съвета за сигурност на ООН”, –

подчерта той в интервю за американския журналист Чарли Роуз за СВS и PBS. Според президента на Русия,

“в дадения случай става дума за молба от сирийското правителство за оказване на военно-техническа помощ, което и правим в рамките на абсолютно легални международни договори”.

Отговаряйки на въпроса за руското присъствие в Сирия, Путин каза, че то се изразява

“в доставка на оръжие за сирийското правителство, в обучение на персонала, в оказване на хуманитарна помощ на сирийския народ”. “В Сирия има само една легитимна армия. И това е армията на президента на Сирия Башар Асад. Срещу него стои, според интерпретацията на някои наши партньори, опозицията. Но в действителност, реално армията на Асад се бори с терористичните организации”, – добави Путин.

Той напомни за слушанията в сената на САЩ,

“където военните, представителите на Пентагона, дадоха отчет пред сенаторите за свършеното от САЩ в подготовката на бойни части за опозиционните сили”. “Първоначалната им цел бяха 5-6 хиляди бойци, а след това 12 хиляди. После стана ясно, че са подготвени само 60, а с оръжие в ръка се борят само четири или пет човека, а всички останали просто са избягали с американско оръжие в ИДИЛ”, – подчерта Владимир Путин.

Припомняме, че на 22 септември Централното командване на ВС на САЩ съобщи, че нова група обучени от САЩ “умерени” сирийски опозиционери, включително около 70 бойци, влезе на територията на Сирия от Турция. На следващия ден стана ясно, че метежниците са се предали на бойците от местното подразделение на “Ал- Кайда” веднага след пресичането на границата. Това вече е вторият провал на подготвяните от САЩ бойци: други 54 човека пристигнаха в Сирия през юли и почти веднага бяха напълно разбити от местното подразделение на “Ал- Кайда” – “Джебхат ан-Нусра”.

В това време The Sunday Telegraph, позовавайки се на осведомен източник съобщи, че министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън в речта си по време на 70-та сесия на Генералната асамблея на ООН ще заяви, че

“НЕ Е против президента Асад, докато не се формира правителство на националното съгласие”. И от днес Лондон “ няма да пречи сирийският лидер да остане на поста си в преходния период”.

Изданието смята тази стъпка на Лондон да “радикална”. Според авторите на материала, новата позиция на Лондон може да се разглежда като победа на Владимир Путин, който “ясно е дефинирал” готовността си да подкрепя Асад чрез доставката на оръжие в случай на пряка заплаха от страна на Запада.

“Позволявайки на Асад да остане на власт, Великобритания и САЩ изпълняват главните изисквания на Кремъл, което открива пътя за сътрудничество с Русия и Запада в борбата с “Ислямска държава”, – отбелязва изданието.

Изданието също констатира, че в последните две години кризата в Сирия практически е била “неразрешима задача” за Лондон и Вашингтон, а сътрудничеството с Москва може да изтласка ситуацията от мъртвата точка. По-рано Камерън заяви, че Великобритания е готова на съвместна работа с Русия в борбата с ИД. А в четвъртък канцлерът на Германия Ангела Меркел изрази увереност, че в преговорите за разрешаване на конфликта в Сирия трябва да вземе участие и президента Башар Асад.

В същото време в Ню Йорк бе проведена акция в подкрепа на Владимир Путин часове преди речта му в ООН. На един от плакатите бе написано:

“Вашият враг не е Путин, вашият враг е Уол стрийт”.

Припомянаме, речта на Путин на 70-та сесия на Генералната асамблея на ООН в Ню Йорк ще бъде произнесена на 28 септември. Путин има намерение да обозначи руския светоглед в международните отношения, ще се обсъди и темата с тероризма. По-рано Путин сподели какви теми планира да засегне в речта си.

“Разбира се, ще се възползвам от международната трибуна, за да изясня руското виждане по съвременната международна ситуация и бъдещето на тази организация”, – съобщи Путин в интервю за американския журналист Чарли Роузу.

Путин заяви, че планира да говори и за проблема с борбата с тероризма и ИД.

“Мисля, просто не се съмнявам, че за необходимостта от борбата с тероризма ще говорят практически всички оратори от трибуната на ООН, аз също няма да избегна тази тема. Това е естествено, защото общата заплаха е сериозна и е за всички нас, с това отправям призив към всички”, – поясни президентът на Русия.

Той подчерта, че “днес тероризмът е заплаха за много държави, от престъпните деяния страдат голям брой хора – стотици хиляди, милиони хора”. “Пред нас стои задачата да обединим усилията си в борбата с това зло, – каза Путин. – В тази връзка ние предлагаме сътрудничество и на страните от региона, опитваме се да създадем координационна мрежа. Аз лично информирах за това президента на Турция, краля на Йордания, Саудитска Арабия. Информирахме за това и САЩ, господин Кери имаше обстоятелствен разговор в тази връзка с нашия министър на външните работи господин Лавров, а нашите военни са в контакт и обсъждат помежду си темата също. Ще се радваме, ако намерим обща платформа за съвместни действия против терористите”.

За координиране на борбата с Ислямска държава Русия, Сирия, Иран и Ирак вече създадоха в Багдад информационен център. Той ще бъде ръководен от офицери от страните – на ротационен принцип, по три месеца за държава. Центърът ще събира и анализира информация за обстановката в региона в контекста на борбата с ИД.

В същото време ВВС на Франция нанесоха адиоудари по позициите на Ислямска държава в Сирия.

“Авиационните удари бяха нанесени по цели от разузнавателните ни данни, събрани за последните две седмици, – поясниха от пресслужбата на президента на страната, добавяйки, че “Франция потвърждава стремежа си да води решителна борба с Ислямска държава и в бъдеще също ще нанася удари всеки път, когато възникне заплаха за нейната сигурност”.

Путин съобщи още, че има намерение да засегне в речта си историята на ООН и въпроса за по-нататъшното развитие на организацията в съвременните условия.

“Вече мога да кажа, че решението за създаването на ООН е прието в нашата страна, в СССР, по време на конференцията в Ялта. СССР, Русия като правоприемник на СССР е учредителка на Организацията на Обединените Нации и постоянен член на Съвета по сигурност”, – припомни той.

Според Путин, алтернатива на ООН не съществува.

“ООН е единствената универсална международна организация, която е призвана да подкрепя мира в целия свят”, – сподели Путин. – Ясно е също, че ООН трябва да се приспособи към променящия се свят, за всичко това ние дискутираме – как трябва да се промени, с какви темпове, кое качествено трябва да се измени”.

В същото време канцлерът Ангела Меркел при срещата си с колегите от Бразилия, Индия и Япония подкрепи идеята да се реформира Съвета по сигурност към ООН.

“Трябва ни нов работен метод за решаване на проблемите. За целта е необходима реорганизация на Съвета по сигурност, неговата промяна, която да отразява реалните сили в света по-добре, отколкото се случва днес”, – подчерта Меркел.

Понастоящем Съветът по сигурност към ООН се състои от 15 члена, от които пет постоянни (Русия, САЩ, Китай, Франция и Великобритания), те имат право на вето. Останалите страни се избират от Съвета по сигурност към ООН за 2-годишен срок.

Много държави – членове на ООН с десетилетия се опитват да намерят начин да се разшири списъкът на членовете на Съвета по сигурност, но и до днес нямат успех, защото действащите постоянни членове на съвета имат възможност да наложат вето върху подобни инициативи.

Петя Паликрушева

Един отговор на “Путин разказа за руското присъствие в Сирия

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s