Путин даде оценка на срещата с Обама

Путин Обама nalОтношенията между Русия и САЩ се намират на достатъчно ниско ниво, заяви руският президент Владимир Путин след срещата с американския си колега Барак Обама.

“Що се отнася до срещата, тя беше много полезна – и което е особено приятно – много откровена”, – цитират думите му РИА Новости.

Путин не се съгласи с твърдението, че не е имал прекалено дълго време контакти с американките си колеги.

“Това не е вярно. С тях разговаряме по телефона, на международната арена, срещаме се за кратко, но все пак обсъждаме ключови въпроси в двустранните отношения, както и актуалните международни събития”, – поясни президентът на Русия.

Според него, ако не е имало такива срещи като тази в понеделник, това не значи, че контакти не е имало въобще.

Според Путин, открити са допирни точки, но разногласията си остават:

“Разногласията по принцип са известни, няма нужда сега да ги повтарям. Според мен, има възможност да работим над общите проблеми заедно”.

“Отношенията между Русия и САЩ, за съжаление, се намират на достатъчно низко ниво. Това е ясно и без моите коментари. Но не е наша инициативата да занижим отношенията между Русия и САЩ до такова ниво. Тук потърсете ролята на американските партньори”, – каза Путин.

“Мисля, че това е лошо за нашите двустранни отношения, а и за света въобще, но това е изборът на САЩ. Ние винаги сме били готови към развитие на отношенията, към възстановяването им в пълен обем”, – каза той.

Путин подчерта, че санкциите срещу Русия няма как да бъдат ефективни:

“Ние от самото начало казвахме, че политиката на санкции и изолация не е ефективна в съвременния свят и тя не постига целите си”.

“Изолацията е невъзможна с такава държава като Русия. Достатъчно е да погледнеш географската карта”, – завърши Путин.

“Нашите американски партньори достатъчно ясно изложиха позицията си по много въпроси, в това число и за регулиране на кризата в Украйна, а и по сирийската тема”, – каза Путин.

“Що се отнася до по-активното участие на САЩ при регулирането на конфликта в Украйна, то САЩ и без това активно участват в него, макар за това да не се говори. САЩ в известен смисъл стоят зад гърба на киевската власт, те са в постоянен контакт с европейците, а между Русия и САЩ е наложен добър делови контакт по линия на Министерството на външните работи и Държавния департамент. Днешните консултации показаха, че нашите американски колеги влияят върху този процес”,- каза Путин.

Припомняме, че срещата бе планирано да продължи 55 минути, но тя продължи повече от 1 час и 40 минути. Откривайки срещата, президентите на Русия и САЩ в присъствието на журналистите не казаха нито дума.

Петя Паликрушева

Един отговор на “Путин даде оценка на срещата с Обама

  1. Особено удоволствие ми направи този абзац: „Що се отнася до по-активното участие на САЩ при регулирането на конфликта в Украйна… и т.н.“ – направо не бъзик, а кодош!
    И изобщо, Путин вече не се стеснява ни най-малко – не само да говори открито, но и да се подиграва (засега тънко) на своите „задокеански партньори“. Прави ги смешни и жалки. Каквито те са си, впрочем…
    Учете се – ето така говори един авторитетен политик, заслужаващ световно уважение! Без нерви, без излишни упреци, дипломатично, но само истината. Нежничко. Право в… десятката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s