Кери: Путин може да стане мишена за джихадистите, защото подкрепя Асад

Джон Кери ingДействията на Русия в Сирия не са поставили САЩ в ъгъла, а точно обратното, откриха ни по-големи възможности. А Владимир Путин може да се окаже в много сложна ситуация, така смята държавният секретар на САЩ Джон Кери, предаде CNN. В интервю за телевизията той отбеляза, че руският лидер може да стане мишена за сунитските джихадисти, защото подкрепя Асад.

  • Тази седмица се говори много, че действията в Сирия създават нова реалност в страната. Някои дори твърдят, че САЩ са натикани в ъгъла. Това истина ли е?

Джон Кери, държавен секретар на САЩ: Категорично не съм съгласен с това. Не виждам как е възможно да бъдем натикани в ъгъла. Мисля, че е точно обратното, пред нас се откриват по-големи възможности. Мисля, че това ще усложни живота на президента Путин, защото ако той е на страната на Асад, Иран и “Хизбулла”, ще има сериозни проблеми със сунитските държави в региона.

Това означава, че той може да стане мишена за сунитските джихадисти. А това е много сложна ситуация…Считам, че това е възможност за нас да стимулираме разрешаването на сирийския конфликт. Не можем да разрешим този конфликт, ако не включим в политическото решение, в политическото споразумение сунитите. Властта в Сирия трябва бъде предадена на друг. Докато на власт е Асад, мирът няма да бъде постигнат. Точка по въпроса.

  • Но няколко години вие казвахте, че Асад трябва да си тръгне. А сега казвате, че той ще избере свой приемник?

Джон Кери: Не сме казвали това. Цяла година твърдим, че той трябва да предаде властта и после да си отиде. Това ще отнеме известно време…

  • Колко?

Джон Кери: Имаше период, в който всички участници в коалицията считаха, че той трябва незабавно да напусне поста си. Такава беше позицията ни първоначално, когато всичко започна. След известно време започнахме да променяме позицията си. Тогава казахме, че така няма да се получи. Необходимо ни е постепенно, управлаемо предаване на властта, което да не предизвика страшно възмездие, жертви и мъст…

  • Вакуум.

Джон Кери: …вакуум, това е твърде оправдано опасение. Затова решихме, че ще бъде по-добре, ако този процес се осъществи за някакъв приемлив период от време. Така ще имаме по-големи шансове да постигнем взаимно съгласие, а и ще ни бъде гарантирана сериозна подкрепа за тези държавни институции, каквито все още има там – а такива, честно казано, в Сирия вече има малко.

Но е нужно да се запазят тези институции, за да може – за разлика от Ирак – да има някаква база, върху която да може да се формира новото правителство и бъдещето на Сирия.

В ефир на 29 септември 2015 г.

Петя Паликрушева

Един отговор на “Кери: Путин може да стане мишена за джихадистите, защото подкрепя Асад

  1. Тоягата е най-доброто лекарство за болни щатски мозъци. Колкото по-дебела тояга им покажеш, толкова по-умни стават. (И по-бързо.)

    Еволюирала им била позицията… Ох, бате, нямаш си представа колко още има да еволюира. Надявай се тъпите овце по-скоро да забравят, каква е била в началото. А за Путин ти не се притеснявай, Владко е вече голямо момче, може да се погрижи и за себе си, и за страната си. Вие само стойте настрана, да не се вкарвате зорлем в някой екшън.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s