Русия се включи в борбата срещу ИД в Ирак

Ид 5eРуското радиоелектронно разузнаване се включи в борбата срещу ИДИЛ в Ирак. В Багдад вече работят руски офицери в “координационния център”, създаден от Русия, Иран, Ирак и Сирия. Вече има информация за въздушни удари в столицата на “халифата”, сирийския град Рака, за които са използвани данни от руски спътници.

ВВС на Сирия нанесе мощни авиоудари по цяла поредица от позиции на ИД в близост до завзетия от метежниците град Рака. При ударите са използвани предоставените от руските военните специалисти спътникови снимки, съобщи във вторник иранската агенция “Фарс”, позовавайки се на военни източници. Според данните, бойната авиация е унищожила лагер на метежници на изток в провинция Рака, в това число намиращата се там бронирана военна техника, нанесени са 14 авиоудари по конкретни цели.

Както съобщи Интерфакс, ВВС на Сирия са нанесли авиоудари по неотдавна опънатата от метежниците електрическа мрежа в близост до Рака, оставяйки града и намиращия се там щаб на ИД без електричество. Твърди се, че успешната операция е била проведена благодарение на спътниковите снимки, предоставени от руските военни съветници. В резултат на спътниковите снимка са унищожени позициите на противника.

По-рано във вторник в Багдад пристигна първата група от Русия за работа с офицерите от Ирак, Сирия и Иран в информационния център за борба с Ислямска държава.

“Това са шест руски експерти. Те проведоха съвещания, и в момента дори има оперативка, – обяви началникът на комитета по безопасност и отбрана на Ирак Хаким аз.Замли, участващ в създаването на центъра. Върви обмен на информация, надяваме се да постигнем резултати, които да са в интерес на държавите, намиращи се в тази коалиция”.

Както стана ясно, центърът ще бъде ръководен от офицери от въоръжените сили на четирите страни – на ротационен принцип през три месеца.

“В близките три месеца центърът ще бъде ръководен от Ирак“, – потвърди аз-Замли.

Както каза още той, в центъра вече работят шест експерти от Иран, очаква се пристигането на шест експерти от Сирия.

Според аз-Замли, Сирия, Ирак и Иран имат пълна информация за дейността на Ислямска държава.

“А Русия има разузнавателни самолети, мощна разузнавателна мрежа и спътници. Заедно ще постигнем добри резултати”, – резюмира той.

“Ако в Багдад е създаден командно-координационен център, значи руските ВВС и радиоелектронното разузнаване вече са се включили в разгрома на ИД и в Ирак, – заяви екс-щефът на израелските специални служби “Натив”, политологът Яков Кедми.

Кедми не мисли, че става дума за дислокация на руски самолети в Ирак.

“Това не е необходимо. Сирия е съвсем близо”, – каза израелският експерт. Той очаква борбата с ислямските вече да бъде по-ефективна. “В това е и целият смисъл. Вече не само американските ВВС плюс техните съюзници ще участват в атаките, но и руските. Иранците ще участват със сухопътните си войски”, – подчерта той.

Редица експерти считат, че ИД няма постоянно действащи стратегически пунктове, както и система за снабдяване, самата структура на групировката не предполага формирането на единен фронт, а местността съдейства за това. Главната стратегическа сила на ИД е неговата хаотичност, а само Израел може да си позволи да гони по въздуха всеки подозрителен пикап в Газа, където такива операции са единични и се основават на точни данни на разузнаването.

Израелските експерти са сигурни, че ИД е напълно уязвима чрез лов от въздуха.

“Ще бъдат използвани както бойни въртолети, така и щурмоваци. ИД и “Джебхат ан-Нусра” се главно леко въоръжени стрелкови части. Те имат малко танкове, но използват артилерия. Много са удобни за атака от въздуха, – твърди Кедми. – Може да им бъде унищожена артилерията и транспорта. Огневата мощ, маневреността, способността да прехвърлят подкрепления и дори муниции, всичко това може да се разбие от въздуха. Т.е. при грамотно използване на авиацията за минимално време ИД в Сирия, а после в Ирак, могат да катастрофират напълно и тотално”.

Преди създаването на Центъра, колкото и да е странно, Багдад и Дамаск почти не са си сътрудничели. Проблемът е, че Дамаск и Багдад воюват на два различни фронта. Срещу тях се бият две различни групировки, – твърдят експерти.

Централно командване на ИД в действителност няма, считат експерти. Всеки голям отряд от ИД държи свой град. Ако го изтласкат от града, той обикновено нахлува в съседния. Тогава различните отряди или намират компромис, или се бият помежду си. Всеки отряд обезпечава сам себе си, вземат данък от местните жители.

„Там е пълно с оръжие и бензин. Големите отряди получават помощ и отвън“, – уверени са военни специалисти.

Както е вече ясно, в сирийското крило на ИД воюват много чужденци, в това число от Западна Европа.

„В ираксия клон на ИД има достатъчно много военни от армията на Саддам Хюсеин, в сирийския почти няма”, – твърди израелският специалист.

Според него, ИД е единно движение, а отделенията му в Сирия и Ирак си сътрудничат помежду си не само в политическо, но и във военно отношение.

“Всеки отряд има свои оперативни задачи, но те имат общо командване. Това е абсолютно ясно, защото ИД дойде в Ирак от Сирия”, – твърди израелският експерт.

Руски експрерти препоръчват създаването на подобен “център” на нивото на ООН, каквато е и идеята на Путин.

В речта си пред ООН Путин призова да не се принизява ролята на ООН, защото е повече от нужно действията да се базират на резолюциите на ООН. Що се отнася до бъдещето на центъра, то е необходима резолюция на ООН, която да определи неговата задача, изпълнители и т.н. Без подобна резолюция “центърът” би имал само временен характер – обмен на информация, но не статут за реални мащабни военни действия.

В същото време във вторник вечерта САЩ въведоха санкции срещу филиала на Ислямска държава в Северен Кавказ. Както съобщи Държавният департамент на САЩ, в списъка на терористите е вече Тархан Газиев, свързан с метежниците в Северен Кавказ през 2003 година, а и Шамил Измаилов – лидер на рускоговорящите метежници от ИД в Рака. Това е базата, която е оставена без ток във вторник от сирийските ВВС.

Петя Паликрушева

Един отговор на “Русия се включи в борбата срещу ИД в Ирак

  1. На янките май им увиснаха ченетата от такава „наглост“! Сърцата им се обливат в кръв като гледат, как детенцето им, любимото им изчадие, скъпата им частна терористична армия, е метната вече на дръвника!… И то по чия инициатива? На тяхната разбунтувала се колония, дето се заканиха да я унищожат?… Ох, трагедия! – дайте им бързо валидол, валериан и диазепам, да не почнат да се тръшкат.

    Ама какво ли ги мисля аз, нали печатната машина за зелени хартийки си остава при тях? Някоя друга пакост ще измислят. Те там, зад океана, си нямат друга работа, освен да се занимават с гадости и да ни ги сервират, пък ние тука да им ги ядем.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s