Лавров: Дайте доказателства, че Русия не е ударила ИД

Лавров Serg-y-LavrovМосква помоли Вашингтон да даде доказателства, че Русия не е ударила Ислямска държава, а други цели, – стана ясно от изявлението на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров.

“Нашите американски партньори са обезпокоени, че уж целите на Русия не са били тези, които е трябвало. Те изказаха съмненията си, но не дадоха никакви доказателства. Молим ги да предоставят доказателства, защото ние отговаряме за целите си. Още веднъж ще кажа, че в сайта на министерството на отбраната е обяснено всичко. Започнаха, обаче, вече някакви разговори, че уж са пострадали граждански лица в резултат на ударите. Ние нямаме такива данни. Много внимателно следим ударите да бъдат точни – само и единствено по позиции, обекти, въоръжение на терористичните отряди”, – каза Лавров след завършването на преговорите с държавния секретар на САЩ Джон Кери.

“Нашите военно-въздушни сили работят в Сирия в пълен контакт със сирийската армия, при това изключително и само по цели на Ислямска държава”, – допълни руският министър.

“Действаме абсолютно законно – в съответствие с Устава на ООН, международното право и нашето вътрешно законодателство. Не нарушаваме никакви закони, никакви правила”, – заяви представителят на МВнР на Русия Мария Захарова.

Международното право допуска използването на сила на територията на чужда държава или по решение на Съвета по сигурност към ООН, или при самоотбрана, или по молба от друга държава.

Министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър изрази съмнение, че Русия нанася удари не по Ислямска държава, но до момента НЕ Е предоставил конкретни доказателства за това.

По-рано в сряда министерството на отбраната на САЩ заяви, че Русия е изискала от Щатите самолетите им да напуснат въздушното пространство на Сирия, но Вашингтон отказал да изпълни молбата и продължил да нанася удари по цели в Сирия.

Петя Паликрушева

Един отговор на “Лавров: Дайте доказателства, че Русия не е ударила ИД

  1. О те ще представят необходимите „доказателства“. Те са майстори по „кацането“ на Луната, че едни доказателства изфабрикувани тук-там няма да бъдат неочаквани, пък после да се докаже, че това което показват се е случило на майната си и няма нищо общо с случая. Майстори са, само че виждащите вече не им вярват.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s