Макфол: Сирийската криза можеше да се реши преди ИД, но Русия попречи

Макфол МайкълСирийската криза можеше да се реши още преди четири години, когато Ислямска държава липсваше в Сирия, заяви бившият посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол. Но това не можа да стане факт, защото Русия заложи на Башар Асад и го подкрепи. Конфликтът в близко време вече не може да бъде разрешен нито от Русия, нито от САЩ, заяви Макфол в интервю за MSNBC.

 • Стори ми се интересно изявлението на Джош Ърнест, че Русия няма да може да разреши сирийската криза по военен път. Той се аргументира с това,че САЩ също не са успели да разрешат иракския въпрос по този начин.

Майкъл Макфол, бивши посланик на САЩ в Русия:

Аз също намирам за интересно това, че той използва тази аналогия. Бих добавил, че нашата военна намеса в Сирия – нашата коалиция, до момента също не даде желания резултат. Затова считам, че Русия едва ли ще измени ситуацията в Сирия чрез по-голямото си военно-въздушно присъствие.

 • Да поговорим за Владимир Путин, когото познавате много добре. В контекста на днешните събития, какви особености на личността му могат да се забележат, с които Вие вече сте се сблъсквал?

Майкъл Макфол: Има няколко момента. Всички касаят стратегията и тактиката. По повод стратегията. Разбираемо е, че Путин иска да поддържа Асад. Той е сигурен, че би било грешка да подрива режима на сирийския президент. Между другото, той говори за това вече четири години и не е променил позицията си. Лично съм чувал многократно от Путин това, когато бях посланик на САЩ в Русия. Измени се само следното: той вдигна залога, опитвайки се да окаже подкрепа на сирийския си съюзник. Първоначално Путин удвои залога на Асад, сега вече го утрои – изпрати своите ВВС в Сирия в опита си да защити сирийския президент.

Както вие преди малко съобщихте, до момента не е ясно кои са целите му. Русия твърди,че това е Ислямска държава. Но, според предварителните отчети от Сирия, Русия нанася удари по други въстанически групировки. С времето всичко ще се изясни. Но ще е много тревожно и възмутително, ако се окаже, че целта на неговите първи нальоти не е била ИД, а някой друг.

 • Завишена ли е вероятността да се сгреши, неправилно да се пресекат сигналите между САЩ и Русия?

Майкъл Макфол:

Мисля, че това е много опасно. В понеделник бях в Петагона и разговарях с високопоставени чиновници, които отговарят за разрешаването на конфликтни ситуации. Ситуацията винаги е много опасна, когато се сражават такива сили в един регион.

Между другото, такива случаи с участието на Русия и САЩ не е имало, вероятно, от времето на Втората световна война. Да, може да се случат грешки. Може да има и неправилен избор на цели. Очаквам, че следващата новина ще бъде, че в резултат на руските бомбардировки са загинали мирни жители. Това е неизбежно, защото те не са се сражавали в подобни условия вече много години.

 • Отчитайки обширните ви знания за този региони и за лидера Владимир Путин, какъв изход от ситуацията предлагате?

Майкъл Макфол:

Нямам правилен отговор на този въпрос. Допускам, че Русия ще остане в този регион за дълго. По-вероятно е тя да не участва в активни действия, ще видим само епизодично изпълзяване, а не продължителна кампания. Не виждам как този проблем може да бъде разрешен в краткосрочна перспектива. Искам да уточня, че и за нас не виждам такова решение. Мисля, че ние все още дълго ще обсъждаме тази трагична гражданска война.

 • Последен въпрос. Вие чухте как Путин говори за Ислямска държава, за заплахата, която тя представлява. Смятате ли това за изпусната възможност за сътрудничество, та нали това е наистина общ враг, не е ли така?

Майкъл Макфол:

Това е общ враг и аз съм напълно съгласен с Путин, че Ислямска държава трябва да бъде победена. Но считам, че изпуснахме тази възможност преди четири години, когато аз работех в правителството. В Сирия имаше десетки хиляди мирни протестиращи. Ислямска държава там тогава нямаше. И ние с Русия се опитвахме да се разберем за предаването на властта.

Тогава не успяхме да се разберем, което и доведе до настоящия хаос. Частично отговорността за това лежи върху плещите на Путин, който заложи на Асад и го подкрепи. За четири години тази стратегия не сработи. Мисля, че тя няма да сработи и в бъдеще.

В ефир на 30 септември

Петя Паликрушева

3 отговора на “Макфол: Сирийската криза можеше да се реши преди ИД, но Русия попречи

 1. Какво да каже един професионален лъжец? Подозирам, че от многото и постоянни лъжи, които бълва, вече е започнал сам да си вярва. Или пък, напълно е загубил представа за реалността. Но кой го знае, може и да е по-корав. Може и да осъзнава точно каква е истината и въпреки това системно, упорито, обмислено и постоянно да лъже и да извърта. Това сигурно е свързано с голямо психическо напрежение. Не знам кой нормален човек може да издържи такъв живот. Но ако е психопат, да речем, може и да издържи. Те тези, щатските дипломати, нищо чудно да са сите психопати. Снимката по-горе ни навежда на мисълта за… подобна вероятност…

 2. А кой създаде така наречените въстанници в Сирия? Кой ги въоръжи и въоръжава и сега , кой ги обучава?
  ФАЩ, Саудитска арабия , Катар, Турция и Израел. А сега си отговорете кой е виновен за кланетата там и кой носи отговорноста за хаоса и бежанската криза!

 3. Наистина много „достоверен“ източник. Какво друго да разправя- тази мухоморка – естествено ще изкарва Русия виновна.
  Аз обаче четох съвсем различни неща – през 2012 г. Асад е предложил сам да си подаде оставката, ако спрат да въоръжават бунтовниците.
  Именно САЩ са отказали, защото са се надявали да приключат със Сирия бързо.
  И освен това – ние виждаме какво става: Заради шепа косовари бомбардираха Белград – европейска столица 4-5 пъти по-стара от тяхната държава.
  Милошевич накрая го оправдаха посмъртно заради липса на доказателства.
  А в Сирия! Там масово избиват и се гаврят с християни, Има хиляди доказателства – видеота, очевидци, дори и в нета! Но там- те не се намесиха.
  Добре, че на Русия й омръзна да гледа това.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s