Русия предложи помощ на Ливан в борбата срещу ИД

ХизбуллаlРуска делегация е пристигнала в столицата на Ливан Бейрут тези дни, за да обсъди перспективите за руско-ливанския договор с Централното командване на ливанската армия в името на координираните военни действия срещу Ислямска държава, съобщи The Arab Source.

Според сведенията от компетентен източник от правителството, руско-ливанският военен договор включва координиране действията на двете сили (армията на Сирия и ливанската групировка “Хизбулла”) срещу терористите в региона.

Отрядите на “Хизбулла” понастоящем се сражават в района Arsal в провинция Бекаа, както с Ислямска държава, така и със сирийската групировка “Джабхат Ал-Нусра”. Въоръжените боеве между ливанската съпротива и гореспоменатата групировка продължават с променлив успех в Ливан вече над шест месеца. Терористите не могат да бъдат изгонени, защото липсват съвместни действия и съгласуване при вземането на решенията от различните сили, борещи се с Ислямска държава.

Неотдавна руска делегация беше в столицата на Ирак Багдад, където се обсъди аналогично споразумение с иракските въоръжени сили. Резултат от преговорите стана създаването на съвместния координационен щаб, който включва в себе си представители на Русия, Ирак, Сирия и Иран. Новината се оказа неочаквана за Запада и най-вече за американското разузнаване, коeто “проспа” новото обединение срещу терористичната заплаха. Ако аналогичните преговори с ливанската съпротива се увенчаят с успех, то руснаците ще могат по-ефективно да ръководят ударите срещу Ислямска държава, което ще повлияе сериозно върху нормализиране на обстановката в региона и ще засили авторитета на Русия в страните от Близкия Изток.

Гореописаното споразумение предизвика сериозната тревога на Запад, особено в САЩ. Началото на активните военни действия, които Русия започна срещу Ислямска държава предизвика паника в НАТО и неговите близкоизточни съюзници. Обединените Арабски Емирства настояха Русия да прекрати ударите си, защото Русия уж не воювала с Ислямска държава, а с противниците на Башар Асад (сякаш Ислямска държава НЕ е противник на Башар Асад, бел.ред.).

С тази цел започна да се реализира пропагандна кампания, обвиняваща Русия в бомбардиране на мирно население и вече наличие уж на многочислени жертви. Но замислите са опровергани от последвалото съобщение от ООН, от което става ясно, че получените данни са от недостоверни източници.

Един отговор на “Русия предложи помощ на Ливан в борбата срещу ИД

  1. (сякаш Ислямска държава НЕ е противник на Башар Асад, бел.ред.)
    – бих добавил, сякаш т.нар. „противници на Башар Асад“ не са съюзници на Ислямска държава, снабдяващи я с оръжие и обучени бойци. Сякаш Ислямска държава не е рожба на Фашингтон – точно така, както и „обединената опозиция“, тоест, „свободната сирийска армия“. Сякаш „Джабхат ан Нусра“, „Ал-Кайда“ и „Ислямска държава“ не са едно и също нещо. И изобщо, сякаш не са абсолютно всички кретенясали бандити и главорези в Сирия организирани от Фашингтон и не са финансирани и снабдявани с оръжие от марионетките на Фашингтон (СА и Катар).

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s