Сериозни загуби на ИД при щурма на военното летище в Дейр-ез-Зор

Военно летище СирияВ стремежа си да се защитят от авиоударите, терористите от Ислямска държава се опитаха да осъществят широкомащабно настъпление към авиобазата в Дейр-ез-Зор. Сутринта в петък големи сили от терористите в юго-източна посока се опитаха да щурмуват и да завладеят базата, за да ликвидират самолетите, нанасящи удари по тях, – съобщиха арабски медии.

Атаката на терористите е започнала в 9.00 часа багдадско време след опит на терорист-смъртник да взриви бронирана машина с огромно количество взривен материал на КПП, за да изведе от строя артилерийските дивизии, отбраняващи летището. Но, намеренията на терористите не се увенчаха с успех. Още при приближаването им към сирийските позиции автомобилът на смъртника бил своевременно разкрит и унищожен от военнослужещи от Сирийската армия на Асад, което предотвратило плановете на ИД.

След неуспешния опит значителен контингент от ИД щурмува позициите на подразделенията на правителствената армия, но атаката е отбита с големи загуби от страна на терористите. От ликвидираните три бронирани машини на терористите вече са свалени 23-милиметровите зенитни установки, които в момента засилват отбраната на военната база.

Според данни от военен източник от Сирийската правителствена армия, военнослужещите от 137-а артилерийска бригада, част от 17-та дивизия, при отбраната на обекта и по време на неуспешния опит за инфилтрация в летището в Дейр-ез-Зор, са унищожили много терористи.

Сред множеството тела на загиналите в този бой екстремисти, спецслужите на Сирия са разпознали известни терористи: Mesha’al Ал-‘Anzi (от Саудитска Арабия), «Абу Абдел-Рахман» и Хусейн ал-Вади (от Ирак), Хамам ал-Турк, Isma’eel Мустафа ал-Dilaati, Khodor Хасан Абу Наим, Ибрахим Шариф Шамир, Мохамед Махмуд ал-Усман и Юсиф Абдел-Азиз Кадим.

Петя Паликрушева

3 отговора на “Сериозни загуби на ИД при щурма на военното летище в Дейр-ез-Зор

  1. Само малко забележки към превода- терорист-смъртник определено не звучи добре, камикадзе е думата, която езиковият носител разбира и разпознава, макар и чуждица.

  2. Това не е като да нанасяш удари по болници от американците и съюзници в Афганистан.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s