National Interest: “Летящите танкове” на Русия се сражават чудовищно добре

Су-25

Су-25

Независимо от това, че руските щурмаваци Су-25 обикновено остават в сянка на своите именити роднини Су-30 и Су-34, точно те понасят основния товар в сирийската операция на Русия, пише National Interest. Както отбелязва изданието, тези “летящи танкове” са незаменими за подкрепа на сухопътните войски на опасно малка височина. Много е важен фактът, че за прикритие на своята авиация Русия тясно си сътрудничи със сирийската армия, която прави авиоударите на Москва по-ефективни.

На този етап руската авиация действа успешно в Сирия. Основното внимание е върху отличниците Су-30- и Су-34. Но “единственият истински ефективен военен самолет на Русия в Сирия – това е стария и добър Су-25”, – пише изданието.

Руските ВВС изпратиха в базата си в Латакия около 12 такива “летящи танка”, които обикновено работят на малка височина. Наистина, все още не е ясно от каква модификация са тези щурмоваци. Вероятно от най-последната, предполагат американските експерти.

“Руските ВВС използват “Жабешките лапички” за подкрепа на Асад така, както ВВС на САЩ използваха “Глиганите” А-10 за подкрепа на иракското правителство”, – коментират ветерани от американската армия.

Су-34

Су-34

Според американските военни, Су-25 е най-добрият самолет за бойни действия от такъв род. Прехвалените Су-34 едва ли ще изиграят тази роля, защото те са само четири. Четири самолета не са достатъчни, те ще излитат само за определени мисии, ще поразяват 2-3 цели на ден през деня или нощта, отбелязват експертите, но добавят:

“Макар че…При руснаците никой и никога не може да бъде сигурен в нищо”.

Многоцелевите изтребители Су-30 също не могат много да помогнат, допуска изданието. Военните от ВВС на САЩ виждат в тях по-скоро “съпровождащи”. “Но защо трябва някой да съпровожда собствените ви изтребители там, където ви е позволено да летите? Ислямска държава няма изтребители… А коалицията има…”, – разсъждават експертите.

Основните бойни действия ще трябва да се водят от Су-24 и Су-25. Но Су-24 е

Су-34

Су-34

прекрасен бомбардировач за далечно действие, но не е приспособен към съвместни операции със сухопътните войски на “опасно близка дистанция”. Докато Су-25 е специално конструиран за подкрепа на наземни войски, отбелязва изданието.

Су-25 е истинско “чудовище сред самолетите” със своята бронирана кабина и всевъзможни аварийни системи. А последната модификация на този щурмовак е снабдена със спътникова система за навигация ГЛОНАС и най-съвременна електроника, позволяваща използването на боеприпасите със супер точност.

Щурмовакът буквално е незаменим при поддръжката на наземни войски и го е доказвал многократно при военни операции на Русия от Афганистан до Грузия. Су-25 работи на достатъчно малка височина, а това е опасно, защото може да бъде поразен от противовъздушна артилерия и зенитни ракети. За щастие Ислямска държава няма добра ПВО, но противовъздушна артилерия

Су-35

Су-35

имат. Именно затова руските ВВС ще си сътрудничат тясно със сирийските сухопътни сили, които ще направят ударите на Русия по-ефективни.

Можем уверено да твърдим, че Су-25 ще оглави руските операции в Сирия и ще поеме върху себе си основния удар. Но, както подчертават американските експерти, “едва ли руснаците ще изпратят своите “Жабешки лапички” далеко на изток”. По вероятно те ще се бушуват в пределите на 150 морски мили от базата, предполагат военните.

Петя Паликрушева

Су-24

Су-24

Су-25

Су-25

Су-25

Су-25

Су-25

Су-25

Един отговор на “National Interest: “Летящите танкове” на Русия се сражават чудовищно добре

  1. Руснаците не им викат „жабешки лапички“, а „гарвани“. В профил приличат малко на такива. Имат си и недостатъци, какво да се лъжем, но наистина, ужасно добри са, като се има предвид, кога са въведени.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s