Индия и Китай изкупиха всичкото злато от Лондонската борса

Злато eВ Лонданската борса практически не остана реално злато, причината за това бе глобалната покупка на злато от Индия и Китай, потвърди най-големият дилър на скъпоценни метали А-Маr.

“Ценният актив стремително напуска Лондон и тръгва на изток. Ще стигнат ли физическите, а не обещаните запаси от злато, за да се удовлетвори търсенето?”, – питат се специалисти.

“Световното злато мести мястото си. Извозват го от Лондон. Вероятно от Ню-Йорк също. Крупните купувачи са Индия и Китай”, – сподели авторът на книгата “Златната революция” Джон Батлър.

Лондон е световният център за покупка и продажба на злато. Аналитиците акцентират: скъпоценният метал систематично се извозва от страната в огромни количества. Ако златото започва да намалява, Обединеното Кралство се старае да увеличи вноса.

“В Азия разбират разликата между хартиената валута, която пуска държавата, и истинското средство за съхранение на капитала. Златото служи като застраховка от последствията при завършване на “суперцикъла” и вероятната гибел на настоящата монетарна система”, – заяви сътрудникът на Quilter Cheviot Investment Management Нед Нейлър-Лейланд.

Водещите изследователи в областта на икономиката отбелязват: растящият интерес към златото създава много проблеми за банковия бизнес на Запад. Растящите икономики изкупуват скъпоценния метал и формират собствен пазар за злато, което може силно да удари по доларовия монопол.

“Кредитните учреждения сами купуват злато от стоковия пазар и го пазят в хранилищата си. Така се надяват, че централните банки ще намерят изход от световната криза на ликвидността. Но това не се случи и сега ги е страх”, – твърди експертът и телевизионен водещ Майк Кайзер.

Петя Паликрушева

Един отговор на “Индия и Китай изкупиха всичкото злато от Лондонската борса

  1. Аха… Рокфелеровците, господарите на Великите Книжни Зелени Пари, май скоро ще гризнат дръвчето. Чака ги златен ковчег, мейд ин чайна.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s