“Армията на исляма” e свалила военен самолет около Дамаск (и видео)

Групировката “Армията на исляма”, финансирана от Саутдитска Арабия заяви пред местни медии, че е свалила руски самолет.

Подразделенията на ислямистите в Сирия потвърждават, че са свалили военен самолет, но от изявленията им не става ясно самолетът към руските ВВС ли принадлежи или е изтребител от сирийската армия.

В мрежата се появи видео как в летящ самолет попада снаряд, но пилотът успява навреме да катапултира, съдбата му до момента не е известна.

Няма потвърждаваща информация за инцидента, нито от сирийските, нито от терористичните части, нито от руското командване.

Припомняме, че по-рано “Армията на исляма” обяви война на Русия в Сирия, защото Москва подкрепя настоящия легитимен президент на Сирия Башар Асад.

По предварителни данни, броят на “Армията на исляма” може би достига от 17 до 25 хиляди “въоръжени до зъби” човека. Те притежават въртолети, танкове и друга военна техника.

Саудитска Арабия е срещу Бешар Асад, защото те са сунити, а той е шиит (алавит) – две различни разклонения на исляма, които взаимно се смятат за еретици.

Причината за отношението на Саудитска Арабия към Башар Асад едва ли е само верско, обаче.

Петя Паликрушева

2 отговора на ““Армията на исляма” e свалила военен самолет около Дамаск (и видео)

 1. „Подразделенията на ислямистите в Сирия“ могат да твърдят и да потвърждават каквото си искат, техните смешни вопли имат нулева стойност. А пък това, дето „причината за отношението на Саудитска Арабия към Башар Асад едва ли е само верско“… (причината е верскА! – не бързайте толкова…)
  Ами тя причината отдавна е ясна. Да се намеква, че не е само верска, е чак смешно. Много ясно, че не е верска! Свързана е с огромни пари, с милиарди петродоларчета – за неизвестен точно, но много, много дълъг период от време. Да речем, колкото се експлоатира един газопровод. Или колкото се задържа един петро-доларов консенсус. Или колкото време доларът се задържа като световна резервна валута. Да… За такива пари не вяра, ами и изобщо НИЩО няма значение. За такива манги саудитските камилари и с будисти ще се прегръщат, и папата ще целуват биля. Ако трябва, и магаре на ходжа ще направят. 😀

 2. Това е пълна инсинуация.
  няма данни за свален самолет или повреден дори от 01.10 (датата на видеото)
  публикацията на видеото НЕ Е от джихадистите
  А и да съм честе – гледал съм го и преди доста време.
  В описанието на видеото НЯМА нищо.
  Моля автора на статията да си каже източника на „сензацията“!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s