Ердоган: Русия ще изгуби много, ако се лиши от приятелството си с Турция

Ердоган 46Нападението над Турция ще бъде оценявано като нападение над НАТО, заяви президентът на страната Ердоган, акцентирайки върху наличната, според него, заплаха за руско-турските отношения.

“Ако Русия се лиши от своя приятел, те ще изгуби много”, – подчерта турският президент.

“В момента Русия се опитва да създаде база в Сирия, а заедно с това е налице нарушаване на нашето въздушно пространство. Това ние няма да търпим. За съжаление, в последните дни се случиха събития, които не искахме да се случват. Това напълно противоречи на принципите на НАТО, по повода вече бяха направени резки изявления. Сигурен съм, че позицията на НАТО ще остане непроменена. Според тази позиция, всяко нападение над Турция, ще се разглежда като нападение над НАТО”, – каза Ердоган по време на визитата си в Белгия.

Ердоган отбеляза, че доброто ниво в отношенията между Русия и Турция може да пострада от подобни инциденти.

 

Преди това генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предложи да се подложи на обсъждане между Русия и НАТО нарушаването на въздушното пространство на Турция.

НАТО твърди, че два руски самолета са нахлули във въздушното пространство на Турция на 3 и 4 октомври. Пентагонът заяви, че не смята нарушаването на въздушното пространство от страна на руските изтребители за случайно. Турция оцени положително изявлението на НАТО по повод нарушаването на нейните въздушни граници.

Русия в понеделник предостави разяснения на Анкара по повод инцидента с руски самолет във въздушното пространство на Турция.

По-късно вечерта Турция заяви за второ нарушаване на въздушното пространство от руски самолет. В МВнР на Турция отново повикаха посланика на Русия в Турция Андрей Карлов, за да даде пояснения по повод втория случай с нарушаване на турското въздушно пространство от страна на руски самолет.

Както твърди дипломатически източник, втората протестна нота е била връчена на посланика на Русия в Турция във вторник.

Пресаташето на руската дипломатическа мисия Игор Митяков опроверга информацията за получаването на нота от МВнР на Турция.

“Беше ни предадена информация, но не и нота”, – уточни той.

Петя Паликрушева

3 отговора на “Ердоган: Русия ще изгуби много, ако се лиши от приятелството си с Турция

  1. За съжаление не осъзнавате, че и Турция и Русия загубиха. А спечелиха САЩ, които играят двойна игра. Те постигнаха разрушаване на икономическите отношения Русия-Турция, които се градят от години и така отново удариха Русия за сметка на Турция. Бас ловя, че вече имат план как да настроят Китай срещу Русия.

  2. Този изрод може ли да бъде нечий „приятел“?… Ами партията му? Става ли такава фанатична сган за „приятел“ на някого? Даже и страната му никога не е била приятел на никого, освен на самата себе си. То се видя чий приятел е той, като провали газопровода „турски поток“. Приятел е на същите, дето дадоха команда на Боко Тиквоча да провали „южен поток“. Дали има още глупаци да му вярват… Но Русия вече няма какво да губи, и така е притисната до стената, че май… по-добре е да не я ядосват разни психопати. Защото Турция е много по-близо до руските ядрени ракети, отколкото нейните „защитници“ зад океана. Някой път, като прекалиш с джафкането, може и реално да го отнесеш (дебелия). (Тупаник, имам предвид.) 😉

  3. Газ пикаят и турците и американците. Вой до небесата. „два“ самолета нарушили пространството им. Бре а американците като избиха преди два дни в болницата на „Лекари без граници“ лекари и болни мълчат като бити задници. Никой освен Русия не изрази протест за избитите, ама нарушили турското въздушно пространство рев, рев. А стига бе олигофрени.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s