Терористите от ИД са минирали римския амфитеатър в Палмира

Палмира 3d1_oТова заяви зам.министърът на културата на Сирия Али ал-Кайим. Според него, местните власти са информирани за случилото се от жителите на Палмира.

“Терористите от Ислямска държава за минирали амфитеатъра, – твърди министърът. – Те знаят, че нашите сили не могат да нанасят удари по историческия паметник. Ако има опит да настъпление или някаква заплаха, те ще продължат да минират останалото в Палмира. Тези действия са нечовешки и нецивилизовани”.

На 5 октомври терористите от ИД взривиха античната Триумфална арка в Палмира, която е от II век пр.н.е., от времето на управлението на император Септимий Север.

Припомняме, че ИД завзе Палмира в средата на май 2015 г. Древните развалини на града са част от Световното наследство на ЮНЕСКО. Това не пречи на терористите варварски да унищожават артефакти или да ги разпродават на “черния пазар”.

Петя Паликрушева

Един отговор на “Терористите от ИД са минирали римския амфитеатър в Палмира

  1. Какво човешко и цивилизовано може да се очаква от едни щатски кучета? Какъвто господарят, такова и кучето. Господарят – сатана, кучето му – демон. Чакай от такива уважение към културното наследство на ЮНЕСКО! Тези са варвари, за тях има само едно лекарство – трапанация на черепа. Глупост би било обаче, да се отстъпва на техния шантаж. Камъните могат да се възстановят, те не са идоли. Пък и майната им, в края на краищата, щом Бог така е решил… Да не са виновни руснаците? Да носи вината и отговорността задокеанският създател на ИГИЛ! Във всеки случай, ислямско-фашистката диктатура е много по-страшна от загубата на което и да е културно-историческо наследство. Ако отстъпиш на шантажа веднъж, ще отстъпваш без край. Няма отстъпление пред такива, никога и по никакъв повод – те трябва безжалостно да бъдат изтребвани като хлебарки. И трябва да го знаят, да си дават сметка, за да не си хабят времето и усилията да събарят камъни, ами вместо това да си плюят на петите и да БЯГАТ.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s