US сенатори: Спрете подготовката на бойци за опозицията в Сирия

"Умерена опозиция" в Сирия

„Умерена опозиция“ в Сирия

Група сенатори от конгреса на САЩ се обърнаха към шефа на Пентагона, ЦРУ и Държавния департамент, с което молят да се прекрати програмата за обучение на бойци за опозицията в Сирия.

“Програмата за обучение в Сирия се превърна не просто в неефективно изразходване на средства на данъкоплатците. Както много от нас предупредиха още в началото, сега тя помага на тези сили, които ние искахме да победим”, – твърдят американските сенатори.

Това се сенаторите-демократи Джо Манчина, Крис Мърфи, Том Удал и републиканецът Майк Ли.

„Опасявам се, че програмата на САЩ за подготовка на сирийската опозиция “непреднамерено въоръжава” терористите“, – заяви американският сенатор Крис Мърфи.

“Опасенията ми още от началото на програмата са, че всичко ще завърши с непреднамерената помощ и съдействие за териристичните групи, такива като Ал Кайда”, – цитира Мърфи Sputnik.

Мърфи добави, че “ще съжалява много, ако опасенията му се превърнат в реалност”.

Според множество съобщения в медиите, сирийските бойци, които САЩ тренира, са преминали на страната на терористичната групировка Ислямска държава и “Джибхат ан-Нусра”.

В края на септември Пентагонът спря да отрича, че подготвяните от САЩ бойци за сирийската опозиция са тръгнали на сделка с терористичната групировка “Джебхат ан-Нусра”.

По-рано Пантагонът твърдеше, че съобщенията за сделка са опити да се дискредитират опозиционерите, които неправилно наричат екстремисти.

На 22 септември Централното командване на ВС на САЩ съобщи, че нова група обучени от САЩ “умерени” сирийски опозиционери, включваща около 70 бойци, е влязла в Сирия от Турция.

На следващия ден стана ясно, че метежниците са се предали на бойците от местното подразделение на “Ал-Кайда” веднага след пресичането на границата

Представител на “Фронт ан-Нусра” съобщи, че командир на “30-а дивизия” (подготвени от САЩ бойци) е уверил групировката, че е излъгал американските военни, защото се е нуждаел от оръжие.

Това беше вторият провал на подготвени от САЩ бойци – още 54 човека пристигнаха в Сирия през юли и почти веднага бяха напълно разхвърляни из местните подразделения на “Ал-Кайда” – “Джабхат ан-Нусра”.

Петя Паликрушева

Един отговор на “US сенатори: Спрете подготовката на бойци за опозицията в Сирия

  1. Колко още могат да хвърлят пари на вятъра? Руснаците ги смилат на конвейер, по бързата процедура. Явно няма смисъл, даже и в сената вече се усетиха.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s