НАТО засилва позициите си към южните граници

НАТО ltНАТО разполага с инфраструктурата, необходима за разполагане на сили за бързо реагиране в южните граници на алианса, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Солтенберг.

“Нашите военни командири потвърдиха, че ние вече имаме мощности и инфраструктура, необходими за дислокацията на Сили за бързо реагиране на НАТО на юг”, – каза Столтенбер преди заседанието на министрите на отбраната от страните-членки на НАТО.

Припомняме, че от 3 октомври до 6 ноември в Южна Европа се извършват най-големите за десетилетието учения на НАТО Trident Juncture 2015, маневрите ще се провеждат в Испания, Италия и Португалия, в Средиземно море и Атлантическия океан. В ученията са задействани 36 хиляди човека, 140 самолети и до 90 подводници и кораби от 30 страни, в това число не влизащите в НАТО Австрия и Швеция.

От пролетта на 2002 година, т.е. за целия основен период на афганистанската кампания, не е имало толкова мащабни учения.

През юни алиансът взе решение да се увеличи числеността на силите за реагиране до 40 хиляди човека и в състава да се включи групата – Обединена оперативна група с повишена готовност, т.нар. “връх на копието”.

Петя Паликрушева

Един отговор на “НАТО засилва позициите си към южните граници

  1. Да се учат… Сега са си просто педали, а после ще станат – охоооо! – банда обучени гейове!
    youtu.be/sj3fQGHgYxc
    youtu.be/-CpSxkiMWWI
    youtu.be/khWNlDJfMqo

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s