САЩ се опитват да обкръжат Русия и Китай с мрежа от огнища на напрежение

САЩ НАТОКлючовите задачи на САЩ в дългосрочна перспектива са борба срещу интеграцията на страните от Централна Азия, а също обкръжаването на Русия и Китай с мрежа от лоялни режими и огнища на напрежение, заяви в четвъртък началникът на ГРУ на Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия генерал-полковник Игор Сергун.

“В дългосрочна перспектива ключовите задачи на САЩ са възпрепятстване на политико-икономическите интеграционни процеси в Централно-Азиатския регион, а и обкръжаването на Русия и Китай, като потенциали противници, от мрежа от приятелски и лоялни към САЩ режими и огнища на напрежение”, каза началникът на военното разузнаване на Русия по време на конференция за Афганистан.

Началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия Валерий Герасимов в четвъртък по време на откриването на международната конференция за Афганистан заяви, че до момента не е формирана устойчива и балансирана система за взаимна безопасност в Централна Азия.

Според Герасимов, настоящата терористична активност пречи на развитието на Афганистан, а значителният поток от наркотици, оръжие и подготвени терористи от тази страна са заплаха за съседите и главно за страните от Централна Азия.

Според него, въоръжените конфликти в света са повече, а ролята на международните институции за тяхното разрешаване намалява.

Във вторник президентът на Русия Владимир Путин по време на срещата си с президента на Таджикистан Емомали Рахманов заяви, че Москва е разтревожена от ситуацията в Централна Азия.

Петя Паликрушева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s