Сирийската армия с подкрепата на Русия освободи 40 км в северната част на Хама

СААВчера сутринта 87-а бригада на Сирийската Арабска армия, част от 10-та танкова дивизия, координирайки действията си с National Defense Forces, започна крупномащабно настъпление в северната част на провинция Хама, насочено срещу ислямските групировки, контролиращи градовете Кафр- Зита, Калаат Ал—Madayq, Latmeen и Аль-Lataminah, – съобщават арабски източници.

Атаката започна успешно за сирийските въоръжени сили, защото след интензивните сблъсъци с ислямистите терористи от 101-а бригада на Свободната сирийска армия, Liwaa Suqour Ал-Ghaab (бригадата на ястребите Ал-Ghaab), а също формированията “Джабхат ан-Нусра” и «Харакат Ахрар Аш-Шам”, те отблъснаха врага в Ал-Mughayr, Lahaya и Markabah.

След успеха сирийските правителствени подразделения в часовете преди зазоряване се отправиха към границите на Идлиб-Хам, завземайки хълмовете Карта Сирия 3Тал Сахар, Tal-Sikeek и Тал Усмана, което позволи да получат контрола над Ал -Haweez, разположен на подстъпите към град Кафр- Зита, заемащ ключова позиция в региона. Към този успех и след интензивна престрелка, във втората половина на деня, на юг от Кафр-Зита, Сирийската Арабска армия успя да вземе под контрол направлението Latmeen-Morek и източния периметър на Latmeen.

Сирийската армия се вклини дълбоко в позициите на ислямистките групировки, завзе град Кафр- Naboudah. Но веднага последва контраатака на терористите, които успяха отново да превземат този пункт. Правителствената войска бе принудена да отстъпи на изток към Latmeen, което предизвика победоносни истерии в ислямистките медии. С настъплението на нощта престрелките намаляха, но се възобновиха рано сутринта.

Според военната сводка, ВКС на Русия са осъществили в подкрепа на Сирийската Арабска армия адиоудари по бази на терористите в град Ал-Sqaylabiyah.

Битката за северна Хама беше не само жестока, но и кръвопролитна. Това се потвърждава от високите загуби на Сирийската Арабска армия. Военен източник съобщи за 33 убити и 65 ранени войници от правителствените сили. Унищожени са и 9 единици бронетехника.

Независимо от изявленията на някои медии, които съобщиха за смъртта на един руски морски пехотинец, представител на Министерството на отбраната на Сирия заяви, че тази информация НЕ отговаря на действителността. В това сражение загуби сред руските военнослужещи няма, защото никой от тях не е участвал в наземната операция.

Петя Паликрушева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s