Анкара обвини Гърция в прихващането на турски изтребители

Гърция Турция 80Два изтребителя F-16 на ВВС на Гърция са взели на прицел турски F-16 в международното въздушно пространство над Егейско море, се казва в изявлението на генералния щаб на Турция.

“Шест турски изтребителя F-16 са изпълнявали учебни полети над неутрални води в Егейско море. По време на изпълнението на задачата два самолета F-16 на ВВС на Гърция са започнали да преследват нашите изтребители, държейки ги на прицел в продължение на 2 минути и 13 секунди”, съобщи турския генерален щаб.

Преди това гръцкият сайт defencenet.gr, специализиран на отбранителна тематика, съобщи, че турските изтребители 39 пъти са нарушили в сряда въздушното пространство на Гърция.

По данни на Гърция, три групи самолети F-16 и F-4А, а също три CN-235 и един въртолет са извършили 30 нарушения на националното въздушно пространство на Гърция и десет нарушения на правилата на полетите. Два турски изтребителя в 10.46 местно време са прелетели на височина 27 хиляди фута групата острови Антопофаги и остров Макронисос преди да напуснат националното въздушно пространство на Гърция.

Самолетите са били прихванати в съответствие с международните стандарти и в съответствие със стандартната практика.

През 1996 година спорът около двата необитаеми скалисти острови Имиа в Додеканезкия архипелаг в Егейско море доведоха до криза в отношенията между Гърция и Турция. Двете страни, макар да са съюзници в НАТО, се оказаха на крачка от война. Конфликтът бе прекратен след намесата на международната общност, НАТО и САЩ.

Турция НЕ признава въздушната зона на Гърция в размер на 10 мили, което довежда до многобройни инциденти с преследвания от гръцките ВВС по нахълтали в тази зона турски военни самолети. По данни на Генералния щаб на ВВС на Гърция, за осем месеца през 2015 година, от януари до август, са фиксирани 1 306 нарушения на въздушното пространство на страната от военни турски самолети.

Петя Паликрушева

2 отговора на “Анкара обвини Гърция в прихващането на турски изтребители

  1. Да… Сега Гърция е „лоша“ и трябва да бъде държана изкъсо. И с тази задача е натоварена, естествено, Турция – както обикновено. Впрочем, ако се отклоним малко – нас турците вече отдавна се канят да ни „пазят“, демек, да си летят над България както и колкото си искат. А пък гърците видите ли, нещо ги смущавало в тази работа. Чудно, защо ли пък? Нали и те са от същото това НАТО?… Нали сме все „братя“ еврейоатлантици?… Мммм?…

    А Турция, впрочем, в момента е с чатал на врата. По-скоро, самият Ердоган. Фашингтон почти успя да го свали с „цветен“ преврат, помните нали? И после му подготви неприятна изненада на изборите… Така, че явно му скръцнаха със зъби и той си подви опашката, стана пак верно щатско куче, спря да импровизира. Затова пък, краварите му обещаха голяма далавера от новия гъзопровод, дето иска да го строи Катар. И заради който е цялата дандания в Сирия. Ердоган естествено клекна и сега прави каквото му се каже. Наистина, не пропуска случай да трепе и да притеснява кюрдите, но освен това послушно удуши газопровода „Турски поток“, помага на ИД, мърсува на Башар Асад, плаши руснаците, вие истерично заради нарушение от някакви си там 100 метра навлизане за 2 секунди, някакъв руски самолет бил нещо си там „нарушил“… Докато в същото време постоянно тормози и шашка гърците. Да се сещат – да се снишават и да се спотайват. Демек, днес бие самара, а утре, ако не слушкат, и тях – по гърбината!

    Гърците били „прехванали“… Ха-ха, а защо ПРЕДИ това са изтърпели цели 1 306 нарушения за осем (!) месеца, като само са преглъщали на сухо и са си налягали парцалките? Ами защото прекрасно знаят, че правителството им е предателско и не са готови да се опълчат на Фашингтон – ето затова.

  2. Аха за какво ли става въпрос. Къде е шефа на НАТО да се изкаже по въпроса, или му е неудобно, че Турция нарушава въздушното пространство на член на същото това НАТО. Ех, че идиоти бе. Руски самолет при изпълнение на боен полет срещу ИД навлязъл бил във въздушното пространство на Турция, РЕВ ама РЕВ голям РЕВ падна, Че същия тоя шев на НАТО щеше да прати войски на НАТО в ТУРЦИЯ (която има 450 000 редовна армия) да я защитават от Русия. Абе не се ли усещат, че стават за смях пред хората, които видяха какво представлява НАТО и САЩ.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s