ИД ще използва отровен газ в Сирия

Иприт _s_nИзточник от руския Генерален щаб не изключва възможността терористите от Ислямска държава да използват срещу правителствената войска в Сирия специални боеприпаси с отровното вещество иприт.

“При извършването на разузнаването след нанесените удари на руската авиация са били фиксирани преговори на бойците за спешно прехвърляне на специални боеприпаси към линията на фронта със сирийската войска. Там се говори също за някакви “сюрпризи”, по всяка вероятност, самоделни взривни устройства с химически компоненти”, – каза източникът за ТАСС.

Според източника, “става дума за това, че тези специални боеприпаси и “сюрпризи” трябва колкото се може по-бързо да се доставят в тези райони, в които се забелязва най-голяма активност на правителствената войска с цел спиране на нейното настъпление, за да се създаде непреодолима бариера от химически заразена местност не само за хората, но и за техниката”.

“Това е много сериозна информация, защото преди месец от няколко канала стана ясно за наличието на бойния отровен газ иприт сред терористите”, – подчерта източникът.

В сряда посланикът на Сирийската Арабска република в Москва Рияд Хадад заяви, че терористите в Сирия разполагат с химическо оръжие и вече са го използвали в районите Хан ал-Асал, в Източна Хута и на територията на Ирак.

“Готов съм да потвърдя, че те са получили това оръжие отдавна и вече са го използвали в района на Хан ал-Асал. Използвали са го в Източна Гута, което е в покрайнините на Дамаск”, – каза Хадад.

Иприт tВ същия ден министерството по делата на кюрските военизирани подразделения (пешмерга) в Иракски Кюрдистан съобщи, че бойците от радикалната групировка “Ислямска държава” се обстрелвали кюрдските бойци в Ирак със снаряди, съдържащи иприт.

На 14 август се съобщи, че след химическа атака от страна на ИД в Ирак, са хоспитализирани 15 бойци от кюрдското опълчение, които са били с признаци на отравяне.

Преди това Вашингтон заяви, че бойците от ИД са използвали забранения газ иприт срещу кюрдските опълченци в Ирак. Предполага се, че терористите са транспортирали иприта в Сирия и са го съхранили до днес. Не се изключва вероятността иприта да е от иракски произход.

“Светът днес” припомня, че ипритът е бойно отровно вещество с кожно-обривно действие.

Иприт операция 1Открит е от британския учен Фредерик Гътри (Frederick Guthrie) през 1860 г. За първи път ипритът е използван от Германия на 12 юли 1917 г. против англо-френските войски близо до град Ипр (оттук идва и неговото наименование). Използва се и по време на Втората итало-етиопска война 1935-1936 г. По време на Втората световна война е използван само веднъж от поляците.

Ипритът въздейства на организма на човека по няколко начина:

  • разрушава междуклетъчните мембрани
  • нарушава обмяната на въглеводородите
  • въздействие върху ДНК и РНК

Ипритът притежава поразяващо действие при всички пътища на проникване в организма. Поразява лигавиците на очите, носоглътката и горните дихателни пътища дори и в незначителни концентрации. При по-високи концентрации освен локалните поражения протича и общо отравяне на организма. Има скрит (латентен) период на действие от 2-8 часа и е с кумулативен ефект.

В началния момент на контакт на иприта с кожата липсва раздразнение и болка. Поразените с иприт места са предразположени към инфекция. Поразяването на кожата започва със зачервяване, което се проявява 2-6 часа след въздействието. След едно денонощие на мястото на зачервяването се образуват малки мехури, пълни с жълта прозрачна течност. След 2-3 дни мехурите се пукат и се образуват трудно зарастващи (до 20-30 дни) рани. Ако раните се инфектират, зарастването става чак след 2-3 месеца.

При вдишване на пари или аерозоли на иприт първите признаци на поражение се проявяват след няколко часа под формата на сухост, загряване в носоглътката, след това настъпва силен оток, съпроводен с отделяне на гнойни секрети. В тежки случаи се развива възпаление на белите дробове и смъртта настъпва след 3-4 дни от задушаване. Особено чувствителни на действието на иприта са очите. При въздействие на парите му в очите се появява усещане за „пясък“, сълзотечение, дразнене от светлина, след това очите се зачервяват и отичат, като това е съпроводено с обилно отделяне на гной. Попадането на капчици иприт в окото могат да доведат до слепота. При поглъщане на иприт и попадане в стомашно-чревния тракт след 30-60 минути се появяват остри болки в стомаха, слюнотечение, повръщане.

Основното бойно състояние на иприта е капково или аерозолно. Способен е да създава опасни концентрации на пари за сметка на изпарението си от заразени местности. В бойни условия може да се използва с помощта на артилерия, авиационни бомби и др. Дълбочината на разпространение на парите му е 1-20 км за открити участъци. Ефектът от „заразяване“ на дадена местност през лятото може да трае до 2 денонощия, а през зимата до 2-3 седмици. Водоеми, които не се оттичат, могат да останат токсични в продължение на 2-3 месеца. Техниката, напръскана с иприт, представлява опасност за незащитени с лични предпазни средства хора.

Минималната доза, предизвикваща кожни обриви, е 0,1 mg/сm2. Леки поражения на очите настъпват при концентрация 1,0 mg/m3. Смъртоносната доза за кожно въздействие е 70 mg/kg. Смъртоносната доза при вдишване в течение на 1,5 часа е 15,0 mg/m3.

Петя Паликрушева

Един отговор на “ИД ще използва отровен газ в Сирия

  1. Да чуем от къде идва иприта! Да чуем американците какво казват за „умерената“ опозиция! Нищо не казват мълчат като бити задници. Не им отърва да говорят. По големи мракобесници от американската върхушка няма, след тях са техното творение ИД.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s