Русия започна преговори с кюрдски лидер за самоотбрана в Сирия

Салим Мохамед 50“На 8 октомври в Париж специалният представител на президента на Русия по Близкия Изток и Африка и зам.министър на външните работи Михаил Богданов се срещна с председателя на сирийската кюрдска партия на демократичния съюз Салих Муслим”, съобщи на сайта си МВнР на Русия.

“По време на обстоятелствения разговор беше отделено специално внимание върху ситуацията в Сирия с акцент върху консолидиране на усилията срещу “Ислямска държава” и другите терористични организации и политическото регулиране на сирийската криза на база на Женевското комюнике от 30 юни 2012 година, призвано да гарантира суверенитета, териториалната цялост и светския характер на страната, за да има равни законови права на всички живеещи в нея етно-религиозни групи”, – се отбелязва в съобщението на руското външнополитическо министерство.

“Светът днес” припомня, че на 5 октомври Салих Муслим Мухамед е сирийски кюрд, който подкрепи Русия в борбата й срещу Ислямска държава в Сирия и изрази надежда за военно сътрудничество с Москва.

“Ние сме на страната на всички, които се борят срещу тероризма в Сирия. Що се касае до Русия, то, макар действията да закъсняха, те са в наша подкрепа. Надявам се, че това ще способства за политическото разрешаване на конфликта в Сирия”, – каза той.

Авиоударите на Русия по позициите на ИД са “ефективни и постигат целите си”, – твърди политикът. Свидетелство за това, отбелязва той, е “шумната реакция от страна на медиите от тези държави, които подкрепят тероризма в Сирия”.

На 1 октомври министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че кюрдите са представени в координационния център за борба с терористичната групировка Ислямска държава в Багдад. Русия ги снабдява с оръжие чрез правителството на Ирак.

Петя Паликрушева

2 отговора на “Русия започна преговори с кюрдски лидер за самоотбрана в Сирия

  1. Напълно възможно е да стане. Но по-добре такава автономия, отколкото разделянето на Сирия на две части едната от които под опеката на САЩ, а другата под опеката на Русия. Мисля, че ако се стигне до разделянето на Сирия по втория вариант ефекта ще е с много малка полза за Сирия и Русия. Ето защо си мисля, че Русия отива на този ход, еднакво добър и приемлив за всички.

  2. Обаче, боя се, че кюрдите няма да помагат безвъзмездно. Техният интерес е да получат кюрдска автономия в Северна Сирия. Това за тях е извънредно важно. Ако Башар Асад (чрез преговори, в които ще действат руски посредници, естествено) не им обещае това, те няма да са много ентусиазирани в борбата с ИД. Ще си работят само по отбраната на „своите“ територии. Максимум да бъдат неутрални спрямо Асад. Ако обаче им се обещае автономия, то тогава Асад реално може да спечели и да изчисти Сирия от всякакви терористи и интервенти. Много ми е интересно как ще се разберат.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s