Русия изпробва срещу ИД самонасочваща се бомба

СИрия Русия 84В световната мрежа се промъкват съобщения, че Русия е изпробвала в Сирия ново уникално оръжие с кодовото име СПБЕ. То е използвано вече срещу бронирана техника на Ислямска държава. Ако разшифроваме абревиатурата, излиза, че това е самонасочващ се боен апарат.

Историята на разработката на самонасочващата се бомба започва още в СССР, за което създателите са наградени с Държавна премия. Научният колектив на НПО “Базалт” изпреварва ВПК на САЩ по темата с десетки години. Прототипите приличат по параметри на боеприпасите, които тъкмо започват да се появяват на Запад.

Устройството е цилиндър, в който е включено взривно устройство и специална медна пластинка. При приближаване към зоната на удара бомбата се хвърля и тя с помощта на 3-те стабилизиращи парашута се приближава към целта със скорост 17 м/сек. На 150 метра от целта оръжието се насочва чрез инфрачервен датчик.

Бойната част на бомбата се състои от 2 сектора. Първоначално с помощта на медна пластинка се формира взривното ядро. После втори взрив й дава ускорение 2 км/сек., което е над всичко, което светът е измислил в сферата на противотанковото оръжие.

На базата на СПБЕ е разработена и мина против въртолети. Но тя не се изпраща към цел, а се полага на земята. При възникване на опасност от въртолетен десант или щурм се подава сигнал на мината. При влизане в зоната на поражение се задейства бойното ядро, което чрез насочен взрив напълно унищожава въртолета, след което той буквално избухва в небето.

3 отговора на “Русия изпробва срещу ИД самонасочваща се бомба

 1. вЕртолет, защото може да лети вертикално,
  а не защото нещо отгоре му се вЪрти

  • Я проверете тук:
   prevodach-bg.com/pravopisen-rechnik.html

   А ето какво казва и Уикипедия:
   bg.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%92%D1%8A%D1%80%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82&redirect=no

   Също и търсачките на „вертолет“ изплюват само руски сайтове, вероятно защото там често „е“-то с две точки се заменя с обикновено „е“. На „вЪртолет“ дават безброй български резултати – и не случайно, а защото именно ТАКА се пише в България.

   Да, драги ми смехурко, истината е точно обратна. Казва се „вЪртолет“ – и то НЕ защото бил летял вертикално, а именно затова, защото „нещо там отгоре му се върти“. Вертикално летят и ракети, и балони, но типичното за въртолета е именно въртеливото движение на крилата (да, крилата, защото перката на въртолета се счита за набор от въртящи се крила – ако не знаете, да ви открехна). В руския език „вертеть(ся)“ също е с „е“ и именно затова там казват „вЕртолет“. Българите правилно са усетили логиката (за разлика от вас) и са го превели правилно, с „ъ“. Това лесно може да се провери в старите книжни правописни речници, пък и в някои онлайн-речници. Но не и в речници, писани от полуграмотни некадърни маймуни, явно преминали през българската образователна система след купищата еврейопейски „реформи“. Такъв идиотски речник е явно pravopisen.onlinerechnik.com (onlinerechnik.com). Пфу, ето така се отъпява днес населението! И отъпените (поеврейопейчените) бързат да тръгнат да учат останалите, та хаосът става невъобразим.

   Но днес е трудно да намерите хартиени книги, защото всички станаха много модерни, мобилни, айфонни и изобщо, страшно „умни“. И „начетени“, естествено (с боклуци). Затова и думата „въртолет“ скоро ще изчезне, защото е с руски произход. А това днес е „срамно“ и даже „вражеско“, нъл тъй. Скоро ще бъде напълно заменена от думата „хеликоптер“, защото тя е политкоректна – отговаря на новата ни еврейоатлантическа, гейо-политическа ориентация. Даже ще се произнася с американски акцент – „Хеуикуоптъъ“. Какви ти там въртолети, че и вЕртолети? То, като в оня виц, дето един полицай питал как се пише „вторник“ или „фторник“, другият се почесал и казал, абе много важно, пиши го „сряда“… Та и тука – пиши го направо „хеуикуоптъъ“ и всичко ще се реши.

   Та, „Въртев“, врътнете си 1-2 винтчета в мозъка, защото сте типична, най-прекрасна демонстрация на ефекта Дънинг-Крюгер. (На всички препоръчвам да проверят в Уикипедия какво е това.)

   Ако пък това е „бъзик“ – изобщо не е смешно, защото повечето българи са точно толкова тъпи и съвсем реално могат да си мислят подобно нещо. В лудницата вицовете за луди не предизвикват смях.

  • Ето, и други го потвърждават:
   miryan.org/htm/vwrtolet.html

   Този случай ми прилича на случая с граматическия род на думата „газ“. Когато бях по-млад, при тази дума всичко си беше просто и ясно. „Газ“ беше категорично от мъжки род. От женски род беше само тая „газ“, която всъщност не е изобщо газ, а е бабешкото название на керосина за „газените“ лампи. Например, правилно беше „лек газ“, „този газ“, „отровен газ“… По-късно обаче, полуграмотните дебили наложиха масово женския род, вероятно защото малко са чели, били са двойкаджии по физика и химия, но затова пък много са слушали бабите си. И бабешкият идиотизъм „тази газ“, „леката газ“, „евтината газ“ се наложи масово. Сега в правописните и тълковните речници се дават успоредно и двете думи, и двете били „правилни“. И бабешката простотия, и научният термин са „еднакво правилни“! И вярвайте ми, скоро думата „газ“ НАПЪЛНО ще изгуби мъжкия си род, защото идиотите ще наложат своето виждане на целия народ. Като не става с логика и с аргументи, ще стане с натиск и с тъпо налагане в практиката. (Точно същото се случва, впрочем, и с думата „прах“. Да не говоря, че дебилите „осъвремениха“ българския език, като напълно изключиха от него пълния член „-ът/-ят“; но то само това да беше – край нямат „умниците“ и техните „подобрения“…) Ей това сме ние, народ от идиоти. Как да не ни мачкаш? Предаваме езика си, защо да не предадем и страната си? И интересното е, че механизмите на предателството са едни и същи. Какво пък толкова съм се стегнал, много важно. Какъв съм закостенял реакционер и ретроград… Напред, към прогреса!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s