Загадъчен руски спътник разтревожи Пентагона

Луч luch-2Пентагонът проведе поредица от срещи заради “загадъчния руски военен спътник”, който се намира между два спътника на компанията Intelsat, работещи с военното министерство на САЩ, съобщават западните медии.

“Загадъчният руски военен спътник се е намирал между два спътника на Intelsat на геосинхронна орбита в продължение на пет месеца тази година, което разтревожи ръководството на компанията и доведе до цяла поредица от секретни срещи в министерството на отбраната на САЩ, съобщи източник за Space News, пише изданието.

Според негови данни, този космически апарат е бил спътник “Луч”.

Спътник-ретланслатор “Луч” е изведен в орбита в края на септември 2014 година.

Седем месеца след това, продължава изданието, космическият апарат се намира на 18.1 градуса западна дължина между спътниците Intelsat 7 и Intelsat 901, които се намират на височина 36 хиляди км в района на екватора на 18.2 и 18 градуса западна дължина.

Според изданието, руският спътник се приближил до апаратите на Intelsat на разстояние до 10 км, “така близо, че ръководителите на компанията решили, че техните спътници са заплашени от огромна опасност”.

“Това е ненормално поведение и ние сме разтревожени, – каза за изданието шефът на консорциума Кей Сирс. – Космосът е пространство, което трябва да бъде защитено”.

Но Сирс подчерта, че руският спътник не е попречил на работата на космическите апарати на компанията. Според нейната версия, Intelsat се опитал да се свърже “със собствениците на руския спътник пряко и чрез министерството на отбраната, но не получили отговор”.

“Те не поддържат никаква връзка, – каза Сирс. – Те не си сътрудничат с нас. Това е безотговорност”.

Изданието се обърнало също към Стратегическото командване на въоръжените сили на САЩ и съобщило, че космическият апарат “Луч” се е приближил на разстояние до 5 километра до другия спътник три пъти.

Според американски експерти, това е първи случай на подобни взаимоотношения между космическите и военните космически апарати.

Под управлението на корпорация Intelsat се намират около 75 спътника, движещи се около Земята. Те тясно работят с Пентагона в космическата област.

Космическият апарат “Луч” е поредният спътник от многофункционалната космическа система за ретранслация “Луч”, създадена в рамките на Федералната космическа програма на Русия 2006 -20015 г.

Системата за ретранслация “Луч” е предназначена за гарантиране на връзката на руския сегмент от Международната космическа станция и нискоорбиталните космически апарати, ракето-носителите, наземните станции…

Петя Паликрушева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s