В Сирия се създаде нов военен алианс с участието на кюрдска партия

Демократични сили на Сирия-06Въоръжените формирования на сирийската кюрдска партия “Демократичен съюз” (ДС) се присъединиха към новообразувания военен алианс “Сирийски демократични сили”, който ще се сражава срещу Ислямска държава, се казва в публикуваното изявление на ДС.

Световните медии съобщават, че кюрдските „Отряди на народната самоотбрана“ в Сирия заедно с някои други групи въстаници създават ново обединение, което ще води борба с Ислямска държава.

„В светлината на случващото се на военната и политическата арена е налице потребност от обща национална военна сила, която да обедини кюрдите, арабите, асирийците и представителите на всички други групи, живеещи на територията на страната“, – се казва в съобщение от профила на „Отрядите на народната самоотбрана“ във Фейсбук.

В новото обединение също влизат някои арабски въоръжени формирования и отряди на християни-асирийци, които в миналото вече са участвали в боевете срещу ИД заедно с кюрдските опълченци, съобщиха световните медии. Съобщава се, че ДС получава подкрепата на САЩ, американските военни ще подкрепят операциите на ДС чрез удари от въздуха.

В същото време, Турция обвинява ДС за връзките й с Работническата партия на Кюрдистан, която води въоръжена борба с властта в Анкара. Президентът на Турция Ердоган на 5 октомври нарече ДС терористична организация.Той заяви, че борбата с ИД няма да легитимира тази партия.

Днес ВВС на Турция нанесе удари по позициите на “Работническата партия на Кюрдистан”.

В събота в Анкара прогърмяха няколко взрива, в резултат на които, според последни данни, са загинали над 86 човека, а над 120 са тежко ранените. Терористичният акт по всяка вероятност е бил насочен срещу политическите активисти, които подкрепят кюрдите. Според наблюдатели, режимът на Ердоган се опитва да реши кюрдския въпрос чрез намесата си в сирийския конфликт. Взривовете вероятно са свързани и с вътрешнополитическата борба в навечерието на предсрочните парламентарни избори на 1 ноември.

През август се съобщи, че турската сухопътна армия е преминала границата с Ирак за бърза “операция” срещу Работническата партия на Кюрдистан след като бойците от РПК взривиха полицейски автобус в провинция Игдир в Турция. Жертви на взрива тогава станаха 11 човека. В края на юли турските власти започнаха мащабна силова операция срещу представителите на Работническата партия на Кюрдистан в югоизточната част на страната. РПК заплаши да наруши по-рано обявения мораториум върху военните действия.

Петя Паликрушева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: