Оливър Стоун: Надявам се Путин да победи в Сирия

World Trade CenterРежисьорът Оливър Стоун сподели вижданията си за ролята на Русия в Сирия, за превръщането на САЩ под ръководството на Барак Обама в “империя на хаоса” и за незавършващата студена война.

Притежателят на 3 Оскара и създателят на документални филми за политиката на Вашингтон в интервю за испанския вестник El Mundo изрази надежда за успеха на руските ВКС в операциите в Сирия.

“Мисля, че е правилно това, че Путин премина към активни действия. Надявам се, че той ще победи. Това ще позволи на сирийската армия да се престрои и да даде отпор на Ислямска държава”, – каза Оливър Стоун.

Според него, управлението на Барак Обама е продължение на политиката на президента Джорд Буш-младши в плана за дестабилизация на 7 държави: Ирак, Сирия, Ливан, Судан, Либия, Сомалия и Иран. Режисьорът обвинява за възникването на Ислямска държава САЩ, наричайки терористичната организация резултат от войната в Ирак.

“Ние дестабилизирахме целия регион и сега обвиняваме за този хаос Ислямска държава, която се превърна в истински “халифат”. Но вината е наша: ние се превърнахме в империя на “хаоса”, – твърди режисьорът.

Стоун отбелязва, че Обама само е засилил ролята на Съединените Щати като империя, сееща хаос. Според него, нито Рузвелт, нито Кенеди могат да се похвалят, че са бомбардирали седем държави. „Чувството на превъзходство у американците над другите държави и безнаказаното нарушаване на международното право само се засили при Обама, той популяризирал използването на безпилотните самолети във военните кампании“, – казва в интервюто си Оливър Стоун.

“Според мен, студената война никога не е свършвала”, – отговори Оливър Стоун на въпроса „Започна ли нова студена война?“

Според него, макар “Горбачов да се предаде”, Джордж Буш-старши, а после и Бил Клинтън никога не са се отказвали от “американския милитаризъм”.

„Те разшириха НАТО, въоръжиха армията до зъби“, – каза режисьорът.

Според Оливър Стоун, на американските власти тогава им провървяло, защото през 1990-те години си имали работа с “най-дружелюбния президент” Барис Елцин.

Този руски лидер, заяви режисьорът за испанското издание, “отвори вратата на Русия за хищническия капитализъм”.

“Това беше краят на Русия и в този момент Западът беше много доволен и лоялен”, – твърди Оливър Стоун.

Но американските президенти един след друг “недооценяваха” Русия, добави той.

По отношение на Владимир Путин американският режисьор отбеляза следното: „Да, Путин го обвиняват в много неща”, но несъмнено е едно – той промени страната и върна гордостта на Русия”.

„За 15 години държавата стана силна и отново се оказа способна да се изправи срещу САЩ“.

Дестабилизацията на Украйна, според режисьора, прилича предишните опити на САЩ за смяна на режимите. Стоун отбеляза, че при тези събития Западът не е взел под внимание Русия.

“Путин, според мене, защити геостратегическите интереси на Русия пред лицето на агресивната политика на САЩ и Европа, които се стремят да разширят влиянието си на изток”.

Петя Паликрушева

2 отговора на “Оливър Стоун: Надявам се Путин да победи в Сирия

  1. Има и други, но наистина са малко. Тези, които са по-известни, на пръсти се броят. Майкъл Мур, Алекс Джонс и неговият екип, Джес Вентура, Рон Пол и Ранд Пол, Пол Крейг Робъртс, Пол Джоузеф Уотсън… Хъм… Започнах вече да се затруднявам.
    Който се сети за други, да ги добави.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s