САЩ и Великобритания снабдили Ислямска държава с джипове Toyota

ИД 4bДжиповете Toyota, с които се движат терористите от Ислямска държава, са доставени от Държавния департамент на САЩ и британското правителство през 2013-2014 години и са били предназначени за “Свободната сирийска армия”, която се бори срещу Башар Асад.

Политолъгът Тони Карталучи се позовава на данните от американското радио Public Radio International и английския вестник The Independent.

По-рано днес управляващите в САЩ поискаха обяснения от компанията Toyota.

Както пише Институтът за мир на Рон Пол, министерството на финансите на САЩ е трябвало да пусне запитване не към Тойота, а към Държавния департамент на САЩ. Именно Държавният департамент е изпратил джиповете Тойота в Сирия, както се твърди, за “Свободната сирийска армия”.

ИДМеждународното обществено радио Public Radio International през 2014 година публикува интервю със съветника на Националната коалиция сирийски революционни и опозиционни сили Оубаи Шахбандар, в което се твърди, че Държавният департамент на САЩ е възобновил изпращането на помощи за сирийските метежници, включително 43 джипа Тойота.

“Свободната сирийска армия” пожела да й бъдат доставени “Hiluxes”, съобщава PRI.

Правителството на Великобритания също е доставяло транспортни средства на сирийските терористи. През 2013 година британският вестник The Independent публикува материал под името “Разобличаване: какво даде Западът на метежниците в Сирия”, където се казва, че Великобритания е изпратила оборудване за около 8 млн фунта стерлинги, както твърдят официалните документи, с които документи разполага изданието. “Помощта” се състояла от пет транспортни средства с балистична защита, 20 бронежилетки, четири камиона (три – 25-тонни и един 20-тонен), пет небронирани пикапа, един автомобил за евакуация и пр.

ИД тойота allРон Пол прави извода, че „загадката“, как стотици еднакви и новички автомобили Тойота са попаднали в Сирия, е разкрита – правителствата на САЩ и Великобритания фактически със собствените си ръце са снабдили терористите от Ислямска държава с нов-новеничък автопарк.

По-рано Тойота не успяха да обяснят как автомобилите им са попаднали в ръцете на терористите. На питането на антитерористичния департамент към министерството на финансите на САЩ компанията Тойота отговори, че няма информация за начина, по който техни автомобили са попаднали в ръцете на Ислямска държава, но са готови всячески да подкрепят разследването на министерството, чиято дейност е насочена и към предотвратяване на възможността западни стоки да попаднат в ръцете на терористите.

За автомобилите стана ясно след многобройните видео кадри, направени от местообитанията на Ислямска държава в Ирак, Либия и Сирия. Американската власт се обърна с официално питане към японския производител на автомобили с молба да обясни, по какъв начин терористите са получили голямо количество техни нови автомобили.

Петя Паликрушева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s