Spiegel: Русия сложи край на световното господство на САЩ

Путин Обама 31Предишният световен ред, в който лидер бяха САЩ, приключи, пише немското списание Der Spiegel. Русия не изпадна в международна изолация, макар Западът месеци наред да повтаряше това като мантра. Но не трябва да се паникьосваме: нужно е да си спомним опита от студената война и да подготвим нова система за световна сигурност, пише авторът на статията.

Войната в Украйна и намесата на Русия в Сирия ознаменува началото на нова ера, пише немското списание Der Spiegel. Епохата на доминация на Запада остана назад в историята, Америка повече не е в състояние да налага световен ред и да гарантира мира. Ролята на разрушител на стария световен ред е в ръцете на Владимир Путин, отбелязва изданието.

В продължение на месеци, докато Русия присъединяваше Крим и подкрепяше опълченците в източна Украйна, Западът повтаряше мантрата, че Русия се намира в международна изолация, припомня авторът на статията. Но световната политика отдавна вече не се върти около Европа и дори Америка в значителна степен изгуби властта си, пише той.

Както се казва в статията, все повече и повече са тези държави, които не общуват с Владимир Путин като с изгнаник в световната политика. Руският президент заедно с китайския си колега Си Цзинпин бяха на два военни парада – в Москва и Пекин. Путин бе поздравен за рождения си ден от министър-председателя на Индия Нарендра Моди, който написа, че се моли за здравето, радостта и дългия живот на руския президент. Министърът на отбраната на съюзника на САЩ Саудитска Арабия два пъти посети Москва в последните месеци, за да се споразумее с Русия, независимо, че страната му е за свалянето на Асад, което Русия се опива да възпрепятства.

В Москва казват, че от години никой не се е вслушвал в Русия, а едва когато руската авиация хвърли няколко бомби, Мечката вече започнаха да я възприемат сериозно. Предната мисъл е плод или на ентусиазъм, или на разочарование – в зависимост от отношението към сирийската политика на Русия, пише немският журналист. Правителствата на Германия и Европейския съюз не бива да изпадат в шок или паника пред лицето на “агресивната външна политика на Путин”, те трябва да си спомнят за времената на студената война и по-точно за Хелзинския заключителен акт.

Тогава, през 70-те години, светът преживя цяла поредица от крупни кризи, някои от които доведоха свръхдържавите САЩ и СССР до ръба на ядрената война, напомня авторът Der Spiegel.

Войната в Корея през 50-те години, народните въстания в Източен Берлин през 1953 година, в Унгария през 1956  и Чехословакия през 1968 година, издигането на Берлинската стена през 1961 година, Карибската криза през 1962 година и Виетнамската война доведоха не просто до отчуждаване между Запада и Изтока, твърди авторът. Тези събития показаха, че са необходими правила, които ще попречат на студената война да прерасне в мащабна война с употребата на оръжие. Това е необходимо, за да не допуснем началото на трета световна война, подчертава изданието.

Затова през 1975 година европейските държави, САЩ и Канада след напрегнати, продължили с години преговори, се обединиха около принципите за ненамеса във вътрешните работи на други държави и около необходимостта от спазване на човешките права. Участниците в конференцията по сигурност и сътрудничество в Европа подписаха Хелзинския заключителен акт.

Той направи Европа по-безопасна и по-свободна, отбелязва изданието.

Според автора на статията, може да се спори до безкрайност около виновника за настоящите беди, довели ни до новата студена война.

“Путин и руснаците с техните постимперски амбиции или Западът с разширяването на НАТО и ЕС до границите на Русия?“ – предлага вариантите си немският журналист. Но той е убеден, че е много по-важно не да се търсят виновниците, а да се гледа напред.

Старите структури за гарантиране на сигурност се оказаха негодни, отбелязва немският журналист. След края на първата студена война правителствата пренебрегнаха развитието на системата и наивно лежаха на лаврите на вече установения световен ред. Следствие от това беше войната в Украйна и “руската авантюра” в Сирия, твърди изданието.

Стремежът да си повиши собствената безопасност или да се увеличи сферата на влияние за чужда сметка води само до намаляване на сигурността и стабилността, твърди авторът на статията. Затова на Европа са й нужни нови споразумения в сферата на сигурността и нов Хелзингски пакт, завършва изданието.

Петя Паликрушевc

Един отговор на “Spiegel: Русия сложи край на световното господство на САЩ

  1. Кой не се намесва във вътрешните работи на други страни САЩ ли ? Мухахахахахаха – саркастичен смях примесен със скръб …..

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s