Ислямска държава променя тактиката (и видео)

ИД тойота allУдарите на руските самолети по инфраструктурата на терористите в Сирия доведоха до това, че метежниците вече изпитват сериозен недостиг на оръжие, а логистиката им е сериозно нарушена. Ислямска държава започна да променя тактиката си.

От понеделник до вторник руските самолети Су-34, Су-24М и Су-25СМ осъществиха 88 бойни полета, нанасяйки удари по командните пунктове, полевите щабове, складовете с боеприпаси и въоръжение, струпването на военна техника, заводите за производство на взривни вещества, полевите лагери и базите на метежниците в провинциите Рака, Хама, Идлиб и Латакия.

“В района на Ел-Латамна провинция Хама е унищожен бункер, в който е имало склад с боеприпаси. В резултат на удара на бомбардировчик Су-34 подземното съоръжение е напълно разрушено”, – каза представителят на Министерството на отбраната на Русия Игор Конашенков .Той добави, че колоната терористи е била атакувана от щурмовия Су-25 в провинция Алепо. Автомобилите са превозвали гориво и оръжие.

“Унищожена е цистерна, три камиона с боеприпаси и два съпровождащи автомобила, снабдени с картечници”, – каза Конашенков.

“Само за едно денонощие руските военни самолети са унищожили: опорен пункт на терористите в района на населеното място Салма в провинция Латакия, седем командни пункта на терористите, шест полеви лагери за подготовка на терористи, шест складове за боеприпаси”, – уточни той.

Руската авиация сериозно е нарушила материално-техническото снабдяване на Ислямска държава по линията на фронта със сирийската армия, което предизвиква паника сред терористите. Според Конашенков, понастоящем терористите отчаяно се опитват да изпратят към фронтовата линия боеприпаси, въоръжение, гориво и материално-техническо имущество от провинция Рака.

“Според данни от радиоприхванатите преговори между полевите командири в провинциите Хама и Хамс, метежниците изпитват сериозен недостиг на боеприпаси за стрелково оръжие и гранатомети. Някои полеви командири настойчиво казват на ръководството си, че ако в най-близко време не бъдат снабдени с боеприпаси, ще изведат бандите си от зоната на бойните действия”, – съобщи представителят на Министерството на отбраната на Русия.

“Понастоящем цялата логистична мрежа на терористите е в движение – за снабдяване от провинция Рака на другите им бази с боеприпаси и гориво”, – добави представителят на Министерството на отбраната на Русия.

Корекция на плановете

Според данни на Министерството на отбраната на Русия, Ислямска държава в Сирия е сменила тактиката си за доставка на оръжие и боеприпаси по линиите на фронта, снабдяването се извършва през нощта.

“Това вече не са кервани, а маневрени групи автомобили с висока проходимост, които се придвижват в тъмните часове на денонощието с товари за терористите”, – подчерта генералът.

Отбелязва се и обратното движение на терористични групи от линията на фронта към източна и северо-източна посока.

На земята

Понастоящем в провинциите Хомс, Хама, Латакия и Идлиб, където работи руската авиация, настъпва правителствената войска на Сирия.

Във вторник войската осъществи контрол над две села и три стратегически височини в провинция Латакия, а също над източните покрайнини на град Салма, съобщи представителят на ВС на Сирия генерал Али Майхуб. Според него, правителствената армия в понеделник е унищожила в провинция Хама пет автомобила с картечници и три противотанкови управляеми ракети ТОУ-1, а също 20 транспортни средства с терористи.

Целта на бомбардировките е ликвидиране на каналите за снабдяване както с нови терористи, така и с въоръжение. Ако вече има недостиг на бойна техника и личен състав, значи целта на операцията, която провежда Русия с помощта на въздушни бомбардировки и ракетни удари, е постигната.

Ликвидирани са каналите за снабдяване, унищожена е инфраструктурата, без която е трудно да се управлява голяма маса хора. Излиза, че Ислямска държава вече не разполага с организирана войска, а с хаотични банди, които лесно могат напълно да бъдат ликвидирани. Терористите разбират това и по тази причина в редиците им настъпва деморализация. Ресурси няма, за да окажат ефективна съпротива. Когато е налице подобна ситуация, обикновено се счита, че ефектът е постигнат.

По тази причина военните специалисти очакват терористите спешно да променят тактиката си. Предстои преход от действия на крупна армия към бойни щурмове на малки групи, които ще се опитат да се скрият сред местното население. Денем те ще са мирни граждани, а нощем ще извършват нападения. Това вече се е случвало в Афганистан и Чечня, в Сирия ще бъде същото. Т.е. терористите ще преминат към т.нар. диверсионно-терористична борба.

На първия етап от въздушната операция Русия нанесе удари главно по инфраструктурни обекти: складове с боеприпаси, въоръжение, гориво, пунктове за
управление, връзки. Понастоящем Русия извършва втори етап от операцията: нанася удари по лагерите за подготовка на терористи, по пунктовете им за базиране, по бойните позиции и по комуникациите. По този начин се възпрепятства снабдяването с въоръжение, боеприпаси и гориво. Затова непрекъснатият поток, който вървеше от териториите на съседни държави, започна да намалява. Действително вече се чувства недостиг на боеприпаси, особено на тежко въоръжение, миномети, артилерия, противотанкови ракети…

Но е рано да се твърди, че всички джихадисти масово бягат. Някои от тях упорито се отбраняват. Сложността е в това, че потокът от автомобили, които пристигат от Турция и Ирак, в значителна степен са обикновени граждански автомобили, които возят хора и храни. Затова трябва да се действа много внимателно, за да не пострадат мирни граждани.

В момента е особено важно да се подкрепи сирийската армия, която вече има широко поле за действие от 7 октомври и има за цел достигането до турската граница.

Петя Паликрушева


2 отговора на “Ислямска държава променя тактиката (и видео)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s