Тайната война в Сирия

Дамаск ر-دمشق-7Подземни тунели на Ислямска държава под Дамаск

Правителствената войска в Сирия откри огромна мрежа от тунели на Ислямска държава, водещи към столицата Дамаск, съобщиха медиите.

Предполага се, че подземните тунели на терористите от Ислямска държава са предназначени за разрушаване на сгради, болници, училища и други социални учреждения в Дамаск.

Предполага се още, че взривовете е трябвало да станат факт в момент на максимално струпване на хора. Основната задача на диверсията е да се компрометира успехът на провеждащата се операция в страната и да се обвини сирийската армия за гибелта на мирни граждани. Версията се потвърждава от турските журналисти от Hurriyet Daily News, които съобщиха за откритите големи запаси от взривни вещества на границата с Турция.

В катакомбите има всичко необходимо за живот и последващо нападение: хранителни продукти, вода, оръжие, боеприпаси и взривни вещества. В тунелите е открито всичко необходимо за оцеляване и организиране на бъдеща атака. Според данни от сирийската преса, подземните тунели са дълги 800 метра. Терористите са се погрижили добре за своята безопасност, оборудвайки подземната мрежа дори с камери за видеонаблюдение, вентилация и системи за връзка.

Отбелязва се, че под земята се вихри истинска подземна война. Спецчастите от сирийската правителствена армия търсят и ликвидират метежниците.

На 9 октомври медиите съобщиха, че сирийската авиация в боевете срещу Ислямска държава използва обемно-детониращи боеприпаси. Боеприпасите се хвърлят както от самолетите, така и от въртолетите Ми-25.

Използването на гореспоменатите боеприпаси се използва от западната преса, за да се демонизира управлението на Башар Асад. Макар за употребата на така споменатото оръжие да няма никакви ограничения, съобщиха медиите.

По време на войната във Виетнам американците активно използват обемен взрив за борба с партизаните, които се крият в тунели.

Американското издание The National Interest, тези дни допусна, че в Сирия работят активно и руски спецчасти.

Сами разбирате, че в Сирия в момента се води война на живот и смърт. Русия, като една нормална и независима държава, има желание да гарантира победата си. Руските самолети-щурмоваци действат в Сирия НЕ като “самотни ездачи” – прикриват ги най-съвременни реактивни изтребители.

При сложната военна ситуация там е повече от разбираемо, че и Русия, и Сирия имат секретна система за защита, която е задействана. При това отдавна. А за да се вкара системата в действие, Русия по всяка вероятност ще задейства или вече е задействала “Заслон” – свръхсекретната група с тайно предназначение, която, съдейки по разпространените слухове, вече действа в Сирия.

“Заслон”, който е подчинен на руската Служба за външно разузнаване, работи в Сирия независимо от Главното разузнавателно управление, – пише специализираното британско издание Jane’s Intelligence Review. Ако агентите на ГРУ работят към министерството на отбраната на Сирия в Дамаск, то “Заслон” е “неголяма група със специално предназначение, която не е подчинена нито на ГРУ, нито на регулярната армия, а само на посолството на Русия в Дамаск на ул. Омар Бен Ол Хатаб стрийт (Omar Ben Al Khattab str.).

С какво се занимава “Заслон” в Сирия?

Вероятно, освен предоставяне на разузнавателни данни в Москва, групата консултира ръководството на сирийската армия и членовете на правителството. В задълженията на спецчастите влизат – при сваляне на правителството – провеждане на спецоперация за защита, спасяване и извеждане от страната на руските граждани, обекти и разузнавателна документация.

Бегла информация за “Заслон” се прокрадна в медиите в последните дни от управлението на Саддам Хюсеин. Тогава “Заслон” бе прехвърлен в Багдад. При това тогава бе прехвърлена цялата специална част, а не само няколко човека за защита на дипломатите в екстремалните условия там. Те трябваше да гарантират неприкосновеността (т.е. да изземат или унищожат дадена документация, военна техника и всичко останало, което, според Москва, не е трябвало да попада в ръцете на американците).

На 24 май вице-премиерът на Русия Дмитрий Рогозин, който бе на посещение в Дамаск, публикува в социалните мрежи снимка с бойци от група “Заслон” (по-късно снимката бе изтрита).

По данни от източници, “Заслон” е спецназ за външно разузнаване (на щат са около 300 човека). Подразделението е създадено през 1998 година. Бойците от “Заслон” работят в режим на денонощно дежурство. “Заслон” поддържа разузнавателните операции зад граница, при това разузнавачите имат право да НЕ съгласуват плановете си с другите силови министерства. “Заслон” e участвал в операции в Иран и Ирак.

Но да се върнем към подземните тунели на Ислямска държава, които сирийската армия откри под Дамаск.

Припомням, че подземните тунели имат широко разпространение по време на войните в Палестина и Ливан.

Разбира се, че те са неизменна част от бойните действия по принцип.

Но тези тунели, за които става дума сега, са създадени със съвсем друга цел. По принцип подземните тунели обхващат голяма площ и са добре укрепени. Само припомням, че палестинците в сектора Газа прокопаха тунел в рамките на няколко стотин метра под израелски пост и го унищожиха със 170 кг взрив от тротил.

Ако говорим за ефективността им по време на бойни действия, да, те спокойно могат да се използват при градски бой. Но, както сами предполагате, сирийската правителствена войска не е съставена от лаици, т.е. бързо са усетили наличието на тунелите на джихадистите.

Що се отнася до тактиката при подземен бой, то това е крайно опасно дело, дори ако силите са въоръжени с най-съвременни средства за нощно виждане. При всички случаи жертвите при подземен бой са значителни. Има различни начини за разрушаване на тунелите – например с обемен взрив, които по силата на ударната вълна превъзхожда няколко пъти обикновения взрив и притежава колосална поразяваща способност.

Сирийският журналист Абас Джума твърди, че мрежа от тунели на Ислямска държава или други джихадисти има не само под Дамаск, но и на сирийско-иракската и сирийско-турската граници.

От територията на Турция ислямистите получаваха и по всяка вероятност продължават да получават боеприпаси и жива сила. Сирийската армия е взела мерки, открила е тунелите и входовете към тях. Но това не означава, че всички тунели са разкрити.

Да, Русия заяви официално, че няма да провежда в Сирия наземна операция. Но в случая Русия има предвид провеждането на военни операции чрез обичайните въоръжение сили, т.е. чрез наборни войници. Спецчастите – това е съвсем друга работа. Спецчастите са нещо като хирургичен скалпел, който не се използва явно, с който се “реже” деликатно.

Възможно е и друго: публикацията в Jane’s Intelligence Review да е само една от многобройните теории на конспирацията, с които ни обсипват. Да, Западът сериозно е разтревожен от действията на Русия в региона, от авиоударите, от използването на крилатите ракети “Калибър”. Затова подобни конспирации ще чуваме още и още. Но извън конспирациите, трябва да признаем, че безопасността на дипломатите и секретната документация е едно, а операции срещу терористите е вече съвсем друго нещо. Дали е необходимо да се използват руски спецчасти в конфликта в Сирия, това може да бъде решено само и единствено от Москва.

А що се отнася да залавянето на руснаци от бившите републики, които воюват на територията на Ирак или Сирия, те по-лесно могат да бъдат заловени в Русия. Руското разузнаване ги знае поименно, това е повече от сигурно.

Военни специалисти потвърждават, че терористичните актове в Дамаск до момента са провеждани над земята, по улиците. До днес няма сведения за унищожаване на каквито и да било обекти, в това число граждански, при което терористите да са използвали подземни съоръжения. Защо? Защото това е трудноемка задача – за да се събори сграда под земята, трябва да е налице значителен запас от взривни вещества. А доставката на такова количество взривни вещества под тунелите е доста трудна работа, предвид ситуацията в Сирия.

Напълно е вероятно сирийците да са разтревожени от терористични актове от рода на тези, които на 10 ноември бяха осъществени в Анкара. Но тук трябва да имаме предвид следното: макар в последно време населението на Дамаск да се е увеличило два пъти, по улиците има малко хора, а масови мероприятия НЕ се провеждат. А и самото правителство е взело строги охранителни мерки. Това е сигурно, да.

Що се отнася отново да руския спецназ в Сирия – да, не е изключено там вече да се водят локални, рейдови операции от спецслужбите, а и чрез силите на морската пехота. Имаше данни, че рейдови операции са провеждани в района на Алепо.

Ерго, в настоящите условия в Сирия е напълно нормално и абсолютно оправдано провеждането на рейдови операции със силите на армията на Асад.

“Поживем, увидим”, както казват руснаците.

Петя Паликрушева

2 отговора на “Тайната война в Сирия

  1. Да, нашите пак изпревариха събитията. И продължават да поддържат преднината си. Това е много обнадеждаващо. Явно всички техни сили работят добре и в чудесна координация: разузнаване, спец-части, разни родове войски, инструктори… Досега всичките им действия са просто безупречни. Напоследък такива станаха и действията на Сирийската армия, което говори, че там активно работят руски експерти. А те не са като натовските експерт-педерасти. Като инструктори руснаците наистина си разбират от работата. Така, че – браво, ребята! Юнаци!

    Между другото, въртолетите едва ли са Ми-25, а по-скоро са стандартни Ми-24. Ми-25 е вариант подобен на Ми-24, но само за износ, с ограничени възможности. Едва ли руските ВКС използват такива машини. А самолетите щурмоваци са Су-25. Сигурно това е предизвикало техническа грешка. Не, че е много важно, де, просто за протокола.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s