Турция обвини Русия и САЩ в подкрепа на тероризма

Турция eТурция заяви, че действията на САЩ и Русия в Сирия подронват безопасността на страната, обвини и двете държава в подкрепа на тероризма.

“За нас това е поредна вреда за държавата ни, нямаме намерение да се шегуваме по този въпрос”, – отбеляза представител на турското министерство, отговаряйки на въпрос за отношението на властта към съобщенията за намеренията на турските опълченци да преминат река Ефрат, за да засилят контрола над териториите около границите на Турция.

В Анкара се опасяват, че успехите на кюрдските Отряди за народна самоотбрана, които на политическо ниво на представени от Партията “Демократически съюз”, под контрола на които се намира значителна част от сирийските територии по протежението на 900-километровата граница с Турция, могат да провокират ръст на сепаратизъм в пограничните региони на Турция, където голяма част от населението са кюрди.

“В последно време Партията Демократичен съюз се сближи със САЩ, а и с Русия, – отбеляза турският чиновник. – За нас тази партия е терористична организация. Ние искаме всички да осъзнават последствията от подобно сътрудничество”.

Според турския чиновник, Русия, която преди две седмици започна военна операция в Сирия, също оказва подкрепа на ПДС и ОНС.

“С подкрепата на Русия ПДС се опитва да осъществи контрол над териториите между Джелабрус и Азад на запад от Ефрат, – отбеляза той. – Ние никога няма да се съгласим с това”.

Партия Демократичен съюз

Партия Демократичен съюз

В изявлението не се споменават конкретните действия, които Турция има намерение да осъществи в отговор, ако кюрдските отряди псе пак преминат Ефрат. Турските самолети вече нанасят удари по позициите на Работническата партия на Кюрдистан в планините на Ирак. Но последствията от ударите по позициите на ПДС, които имат подкрепата на САЩ и Русия, могат да бъде много по-непредсказуеми, защото вероятно ще предизвикат големи усложнения между държавите, борещи се срещу Ислямска държава, която контролира значителна територия на границата между Сирия и Ирак.

Според неотдавнашното изявление на ПДС, кюрдите вече са оформили съюза между арабски групировки от “умерената опозиция” и в близко време очакват нови доставки на оръжие от САЩ, които ще им помогнат за настъпление към Рака.

Петя Паликрушева

2 отговора на “Турция обвини Русия и САЩ в подкрепа на тероризма

  1. Реве защото му стана ясно, че ще види катарския газопровод през крив макарон. Всички го прекараха, прецаканото камилче. Той си помисли, че ще разиграва Русия с „Турски поток“. А Турски поток се оказа само блъф на Милер, за отвличане на вниманието, и за да примами Германия и с-ие да подпишат за „Северен поток-2“. Няма далавера, Ердогане, измамен си, всичко се оказа мираж. А междувременно щатите ти сложиха хомота и те яхнаха. Те и по-корави са обяздвали, ето че и политическата ситуация в Турция вече е под техен контрол. Кюрдите ще си направят държава и Ердоган само им помогна за това, като ги консолидира против себе си. Ха-ха-ха…

  2. Видяхте ли сега как се извъртяха турците. Когато Турция ги бомбандираше САЩ си траеха турците си правеха каквото си искаха. Сега ревнаха срещу Русия и САЩ и то най-вече срещу Русия, САЩ само са за заблуда на противника, тъй като вече не могат да навлизат в територията на Сирия и да си правят каквото си искат. Освен това не могат да си пазарят нефт на преференциални цени от ИД. Ще става все по интересно.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s