Асад се готви за щурм към Алепо

Войници от Сирийската армия в провинция Хама, снимка ТАСС

Войници от Сирийската армия в провинция Хама, снимка ТАСС

В Сирия са прехвърлени хиляди ирански войници

Ефективните удари на руската авиация по базите и командните пунктове на Ислямска държава и други терористични групировки в Сирия позволиха на войската на президента Башар Асад да премине в настъпление по няколко направления. Преди две седмици правителствената армия беше в критично положение, а самият Асад си поставяше за задача само да задържи тогавашните си позиции.

Руската авиация постоянно увеличава броя на бойните си полети. Резултатите са впечатляващи. Както съобщава Министерството на отбраната на Русия,

“в резултат на руските удари отрядите от терористичната групировка ИДИЛ е лишена от голяма част от боеприпасите, тежката военна техника и материално-техническо имущество. В момента цялата логистична мрежа на терористите е в движение, за да бъдат снабдени метежниците  с боеприпаси и гориво от провинция Рака. Това вече не са кервани, а маневрени групи автомобили с висока проходимост, които се придвижват в тъмните часове на денонощието с товари за терористите”.

Сирийската правителствена армия

Сирийската правителствена армия

Сирийският посланик в Москва Рияд Хадда съобщи, че руските авиоудари вече са унищожили около 40 % от инфраструктурата на ИД. Напълно логично е на 13 октомври хиляди сирийци да се съберат пред сградата на руското посолство в Дамаск с руски знамена, с портрети на Путин и в хор да скандират на руски:

”Спасибо, великая Россия!”

Действията на руската авиация позволиха сирийската армия на 7 октомври да започне мащабно настъпление в провинциите Хама, Латакия и Алепо. Всеки ден пристигат съобщения за освобождаването на градове и населени места. Първата значима победа е завземането на град Ал-Басха в северната част на провинция Хама. На 10 октомври беше освободен град Атшан на 40 км северо-източно от Хама, превърнат от терористите в мощен укрепителен пункт.

По-късно се появиха съобщения, че правителствената войска напълно е освободила долината Кин на 25 км от Идлиб и още пет села и градчета в провинция Хама.

Сирийска правителствена армия

Сирийска правителствена армия

В момента, както съобщава Reuters, правителствената войска заедно с отряди от “Хизбулла” се подготвят за операция срещу бойците на ИД в Алепо. Според информация от агенцията, заради настъплението в Сирия са прехвърлени хиляди войници от Иран.

Повече от ясно е, обаче, че до пълната победа на войските на Асад има много време.

Първо, четирите години война нанесоха сериозен удар върху сирийската армия. В боевете срещу огромен брой различни терористични групировки армията на Асад понесе съществени загуби. Второ, терористите получават значителна помощ извън Сирия, както под формата на военна техника, така и под формата на жива сила. Съседните страни на драго сърце купуват от ИД нефт по 7-10 долара и си затварят очите за закупуването на оръжие. Както стана ясно от попадналия в мрежата финансов документ на ИД в провинция Дейр-ез-Зор, половината от бюджета на терористичната групировка е съставен на базата на търговия с нефт и на баналния грабеж над местното население под формата на данъци за неспазване на религиозни предписания. Трагичното е, че територията, която контролира Асад е в руини, а Западът продължава със санкционния и дипломатически натиск над официален Дамаск.

Руски пилот в Сирия

Руски пилот в Сирия

Трето, терористичните организации, действащи в Сирия, имат добър боен опит. До момента с тях не успяха да се справят кюрдските отряди за самоотбрана “Пешмерга”, нито ливанската “Хизбулла”, нито иранските Стражи на Ислямската Революция, нито сирийската правителствена армия.

– Ще успее ли Асад да възстанови контрола над цялата страна?

Да видим мнението на ръководителя на Центъра за страните от Азия и Близкия Изток към Руския институт за стратегически изследвания Анна Глазова:

 • След подкрепата на руската авиация се създава впечатлението, че сред радикалните ислямисти започва паника. В продължение на години те не са се сблъсквали със силна съпротива. Ако Асад координира действията си с кюрдите от север и североизток, както и с “Хизбулла”, мащабното настъпление е напълно възможно.
Бомбардировки на Русия в Сирия, около Палмира

Бомбардировки на Русия в Сирия, около Палмира

Но не бива да забравяме, че проблемът с радикалните ислямистки групировки не е само в Сирия, но и в целия Близък Изток. И той едва ли може да бъде решен по пътя на войната. Военната операция, която Русия в момента провежда, е само първата част от борбата.

Втората част се състои в ликвидиране на УСЛОВИЯТА за ръста на радикалните ислямистки настроения, а това вече е доста сложна задача, изискваща продължително време. Да не забравяме, че болшинството от населението в региона е разочаровано от собствените си правителства, от постоянните външни намеси. Хората в региона нямат материални възможности за нормален живот. Населението най-накрая трябва да почувства, че е защитено. И тук вече е ролята на здравото ядро от мюсюлманското духовенство, когато става дума за мюсюлмани.

– Има ли координация между сирийските военни и кюрдските отряди за самоотбрана?

 • До момента не се наблюдава мащабна координация между войската на Асад и кюрдите. Кюрдите са заети със защита на собствената си територия. Трябва да се признае, че я защитават героично. До неотдавна те бяха единствените, които даваха отпор на терористите.
Терористи от Ислямска държава се предават на Сирийската правителствена армия

Терористи от Ислямска държава се предават на Сирийската правителствена армия

Като цяло, отношенията между сирийското правителство и кюрдите съвсем не са идеални. Преди “арабската пролет” Башар Асад провеждаше твърда политика по отношение на кюрдите. Днес правителствената армия и кюрдите действат в различни направления. Но главното е, че усилията им са насочени към обща цел – освобождаване от ислямистите. Когато Сирия бъде изчистена от ислямисти, тогава можем да се надяваме на политически диалог между Асад, кюрдите и другите етнически и конфесионални групи.

– Боеспособна ли е днес сирийската армия?

 • Русия започна операцията в Сирия, когато правителствената армия вече търпеше поражение. Ислямистите обстрелваха предградията на Дамаск и разчитаха на скорошна победа. В момента действията на Русия сериозно вдигат духа на сирийската армия. Да, тя е омаломощена, търпи големи загуби за тези военни години.-
 • – Какво е въоръжението на армията на Асад?
 • Руската авиация в Сирия

  Руската авиация в Сирия

  Асад се нуждаеше от авиация. Неотдавна правителството на Сирия се обърна официално към Русия за помощ с военна техника. Преди това подобни молби бяха отправяни на неофициално ниво. Мисля, че Русия и Иран могат да окажат помощ по отношение на техниката.

 • В какви направления ще настъпва сирийската армия?
 • Сложно е да се прогнозира. Достатъчно е да погледнем картата. Става дума не само за борба с армията на Ислямска държава. Според най-скромни сметки, в Сирия има над 100 различни групировки. Мисля, че ударите ще се нанасят в зависимост от данните на разузнаването. Където бъдат локализирани метежниците, там ще има авиоудари. Би било много добре, ако действията на Русия са координирани не само със сирийската армия и сирийската власт, но и с други държави, включително със страните от Запада, Турция и Саудитска Арабия.
Руската авиация в Сирия

Руската авиация в Сирия

Старши научен сътрудник от Центъра за арабски и ислямски изследвания към Института за Близкия Изток към РАН Борис Долгов счита, че успехът на настоящата настъпателна операция и освобождаването на Сирия зависи от няколко фактора:

 • Най-важният от тях е подкрепата отвън на радикалните ислямистки групировки. След началото на конфликта три пъти бях в Сирия. Сирийските военни нееднократно ми казваха, че правителствената армия унищожава стотици терористи, но на тяхно място идват стотици радикали, главно от Турция. Ако бъде постигнато споразумение за прекратяване на подкрепата на терористите отвън, то въпросът за освобождаването на сирийската територия ще бъде напълно решен.

Има още един фактор, политически, но той е решим. От представители на различни групировки чуваме, че т.нар. “умерена опозиция” чака сигнал от Дамаск. Ако стартира процеса на политическо регулиране и ако е налице план за включване на опозицията в политиката, много въоръжени

Руската авиация в Сирия, Хама

Руската авиация в Сирия, Хама

групировки са съгласни да прекратят борбата. Но преди да започне диалогът, трябва да спре подкрепата на радикалите отвън. Голяма част от бойците в радикалните движения са чужденци.

 • Какво трябва да се случи, за да спре подкрепата към терористите отвън?
 • Трябва да бъдат сключени съответните споразумения с тези държави, откъдето идва потокът наемници и материалната подкрепа. Най-вече това е Турция. Както ни казват сирийски дипломати, около 75 % от бойците и оръжието идват от Турция. На този етап няма политическо решение за спиране на помощта към терористите.

Подкрепата на въоръжения ислямизъм се превърна в изгоден бизнес. Съществуват цяла поредица от организации, които се занимават с вербовката на наемници, тяхното транспортиране на територията на Сирия, със закупуването на оръжие. Тези организации се финансират от неправителствени такива, уж обществени фондове, фондове на монархиите от Персийския залив. В замяна фондовете получават от Ислямска държава нефт на супер изгодни цени, нефтът се препродава на турски фирми. Това е кървав бизнес и той продължава. Но той може да бъде ликвидиран. Нужно е само споразумение между държавите, които участват в сирийската криза.

 • Излиза, че трябва да се случат някакви големи геополитически промени, за да спре подкрепата на терористите отвън…?
Русия удря Ислямска държава

Русия удря Ислямска държава

Може и така да се каже. Но има още един фактор: вътрешната ситуация в Турция. Терористичните актове в Анкара са пряко следствие от политиката на Ердоган, който подкрепя радикалния ислямизъм. Пограничната зона между Турция и Сирия се е превърнала в анклав. Там се събират не само бежанци, но и терористи, а и чисто криминални елементи. Терористичните актове са подкрепа на радикалния ислямизъм. Не изключвам Ердоган да се опита да промени политиката си. Вероятно правителството в Турция ще бъде сменено, ако протестите против войната наберат сила.

 • Къде в близко време ще бъдат най-тежките боеве?

В предградията на Дамаск. Това е конгломерат от различни населени места, в някои от тях терористите имат свои бази. Настъплението ще върви и в посока към предградията на Латакия. В бъдеще ще започне така необходимия щурм към Рака. Мисля, че в близко време Ислямска държава, като огнище на радикалния ислямизъм, ще бъде унищожена.

– Какви ресурси притежава сега Ислямска държава?

Бойци от Ислямска държава се предават на Сирийската правителствена армия

Бойци от Ислямска държава се предават на Сирийската правителствена армия

Първо, трябва да се разбере, че около 85 % от населението на Сирия живее на територия, контролирана от правителствената войска. Териториите, които контролира ИД, са пустинни и полупустинни земи. Отдалечената провинция Рака също не е много населена. Но Ислямска държава контролира нефтонаходищата.

В медиите постоянно говорят, че голяма част от територията на Сирия се контролира от терористите. Но правителствената войска излезе оттам, защото няма смисъл да защитава пустинята. Армията покрива стратегически важните центрове: Дамаск, Хомс, Хама, Латакия.

Чрез популяризиране на убийства и зверствата на ИД,  с разрушаването паметници на културата и т.н., се създаде впечатление, че ИД е огромно и силно чудовище. В действителност това не е така. Това са своеобразни партизански отряди. Да, те имат артилерия, дори танкове и системи за залпов огън. Но авиация и съвременна ПВО нямат. По

Ликвидирани бойци от Ислямска държава в Сирия

Ликвидирани бойци от Ислямска държава в Сирия

принцип не е никак трудно да се ликвидира ИД. Според мен, при наличие на добре планирани действия, ще са необходими за целта около два месеца.

Но, подчертавам, ислямистите могат да бъдат разгромени само при условие, че се прекрати подкрепата им отвън.

В момента руската авиация нанася удари по базите, в които са складирани оръжия за ИД, боеприпаси, техника. ИД в момента понася такива загуби, които няма как да възстанови отвън. Но даже при смазване на отрядите на ИД, при унищожаване на тяхната инфраструктура, ако има постоянно навлизане на терористи отвън, битката може да се превърне в дълга партизанска война. Дори сирийската армия да завземе Рака, дори да разгроми Ислямска държава, тя ще се сблъска с партизански движения, които ще дестабилизират ситуацията в страната.

Петя Паликрушева

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s