Иран и Русия се готвят за масово настъпление срещу ИД в Сирия (и видео)

Су-24 бомбардира позициите на ислямистите

Су-24 бомбардира позициите на ислямистите

Няколко хиляди ирански пехотинци заедно с отряди от сирийската правителствена армия и спецназа на “Хизбулла” се подготвят за масово настъпление срещу позициите на международната терористична организация Ислямска държава. Руската авиация ще гарантира подкрепата им от въздуха, предаде Reuters.

В основния състав на операцията влизат три подразделения от Сирийската арабска армия, които неотдавна хвърлиха в шок и ужас терористите в провинция Хама и съумяха да изтласкат врага. Съществена числена подкрепа в настъплението ще окажат иранските въоръжени сили. Припомняме, че Русия, Сирия, Ирак и Иран създадоха специален координационен център за съвместна борба с Ислямска държава.

До момента ситуацията както в провинция Алепо, така и във втория по големина град в Сирия си остава нееднозначна. Там продължават боевете между правителствената армия, опозиционните групировки и отрядите, свързани с “Ал-Кайда” “Джебхат ан-Нусра” и Ислямска държава. За две години нито една от страните не е успяла да придобие преимущество в полуразрушения Алепо.

Авиобаза Хмеймим

Авиобаза Хмеймим

Именно северно от Алепо бомбардира американската авиация в миналото. Регионът се следи внимателно и от граничещата с провинцията Турция.

Иранската армия и по-рано подкрепяше сирийския си съюзник, изпращайки в страната главно военни специалисти. Миналата седмица медиите отразиха гибелта около Алепо на генерала от Революционната гвардия на Иран Хусейн Хамедани.

Руската авиация от началото на операцията в Сирия нанесе сериозни загуби на Ислямска държава, съобщава Министерството на отбраната на Русия. Разрушени са десетки командни пунктове, лагери за подготовка на терористи, унищожени са многобройни складове за боеприпаси и артилеийски установки. Сирийската армия за последната седмица успя да превземе редица райони в провинциите Хама и Латакия, но до момента не е успяла напълно да сломи съпротивата на противника.

Неотдавна САЩ и Турция изразиха недоволството си от действията на Русия в Сирия. Те смятат, че руските самолети нанасят авиоудари не само по позициите на Ислямска държава, но и по отряди на сирийската опозиция.

За последното денонощие руската авиогрупа продължи да нанася удари по локализираните от разузнаването най-важни обекти от инфраструктурата на Ислямска държава – пунктове за управление, складове и производствени цехове за оръжие и бойни средства за терористи-смъртници.

Самолетите Су-34, Су-24М и Су-25СМ от авиобаза “Хмеймим” извършиха 41 бойни полета по 40 обекта на терористичната организация Ислямска държава в провинциите Алепо, Идлиб, Латакия, Хама и Дейр-ез-Зор.

В резултат на успешните авиоудари е ликвидаран още един източник за снабдяване на терористите, действащи в провинция Алепо.

В района на град Алепо бомбардировачите Су-24М нанесоха удари по обекти за съхраняване на взривни устройства, монтирани върху автомобили с терористи-смъртници. Автомобилите трябвало да се използват за терористични актове в сирийски градове и населени места, а също и в хода на нападението над позициите на правителствената армия.

В района на Храйтан щурмовакът Су-25СМ нанесе удар по склад с боеприпаси и хранилище на оръжие на ИД. Обектите са напълно унищожени в резултат на руските бомбардировки.

В провинция Идлиб щурмоваците Су-25СМ нанесоха удар по център за подготовка на терористи в планинска местност. Чрез средствата на обективния контрол е отбелязана детонация на боеприпаси, съхранявани в обекта. Обектът е унищожен.

На 13 километра от Алепо са ударени ремонтните бази, където е била възстановявана бронираната техника и високо проходимите автомобили с миномети, крупнокалибрени картечници, а също зенитните установки ЗУ-23.

В района също е унищожена база на ИД, в която терористите се обучавали по минно-взривно майсторство. В резултат на удара, нанесен от бомбардировача Су-34, базата е унищожена.

В провинциите Хама и Латакия бомбардировачите Су-24 са унищожили складове за боеприпаси на терористите.

В покрайнините на Дейр-ез-Зор бомбардировачите Су-24 са унищожили команден пункт на един от големите отряди на Ислямска държава.

След изпълнението на бойните задачи всички руски самолети благополучно са се прибрали в авиобаза “Хмеймим”.

Министерството на отбраната на Русия коментира съобщенията, които се появиха от западни медии, за някаква сериозна тревога от страна на САЩ, предизвикана от приближаването в събота на ниво визуален контакт между руски и американски самолети в небето над Сирия:

“Не са ни ясни причините за подобна изненада от представителите на ВВС на САЩ.

Първо, руските бойни самолети се намират в сирийското въздушно пространство на абсолютно законни основания по молба на официалните власти на Сирийската Арабска Република.

Нещо повече, всички полети на руските самолети са съгласувани със съответните органи на властта в тази страна.

Второ, що се касае до съботния визуален контакт между руските и американските самолети:

Действително, на 10 октомври руските самолети под прикритието на изтребителя Су-30СМ са изпълнявали бойна задача по унищожението на един от обектите на терористичната групировка ИДИЛ в провинция Алепо.

При придвижването в района, системата за предупреждение, с която са снабдени руските самолети, е фиксирала излъчване от неизвестен летателен обект.

Руски изтребител се е приближил на около 2-3 километра, но не с цел каквато и да е заплаха, а за да идентифицира дадения обект и неговата принадлежност. След което руският Су-30СМ се е върнал в бойната група за изпълнение на задачата.

Длъжни сме да отбележим, че това не е първият подобен случай. Руските летци доста често визуално фиксират във въздушното пространство над Сирия не само самолети на САЩ, но и безпилотни летателни апарати, включително ударни такива.

Трябва да подчертая, че вчера вечерта ние оперативно изпратихме на колегите си от Пентагона поредните предложения за предотвратяване на вероятни инциденти във въздушното пространство над Сирия.

Днес е планирано обсъждане на руските предложения с американците чрез видеоконферентна връзка”.

Източник: Управление пресслужба и информация към Министерството на отбраната на Руската Федерация.

Петя ПаликрушеваВашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s