Елитните спецчасти на Куба влизат в Сирия

Cuban special forces march, on April 16,Раул Кастро изпрати в Сирия “Черните оси” – спецназа на Куба?

Както съобщи Fox News, позовавайки се на данни от разузнаването, най-добрите кубински военни са пристигнали в Сирия на помощ на Башар Асад и Русия.

Съобщава се, че на летището в Дамаск са се приземили два руски военно-транспортни самолета с кубинските специални части. Пристигналите спецчасти, според Fox News, са “най-мощните сили на генерал Раул Кастро”, сред които има не само спецназ, но и специалисти в борбата с бронетанкова техника.

Както заяви по телевизията високопоставен американски чиновник, това означава, че генерал Раул Касто повече е заинтересован да подкрепя съюзниците си Русия и Сирия, отколкото да продължи да нормализира отношенията си със САЩ. Според информация от телевизия Al-Jazeera, главната задача на кубинските специални части в Сирия ще бъде обучението на сирийските войници и новобранци в боравенето с различни видове техника.

По данни от арабски издания, по-рано министърът на Революционните въоръжени сили на Куба генерал Леополдо Синтра Фриас е посетил Дамаск и е заявил, че Куба ще се присъедини към Русия в подкрепата й към Асад.

Припомняме, че кубинските въоръжени сили и по-рано са помагали на руснаците. През 1970-те години Куба изпати войници в Ангола и други африкански страни, които се опитваха да се освободят от империализма. През 1973 година Куба изпрати своя войска в Сирия, за да помогне във войната срещу Израел.

Както отбелязват някои медии, новината може и да се окаже блъф, част от информационната война. Но нека си припомним, че когато Пентагонът съобщи, че Русия прехвърля самолети в Сирия и се кани да бомбардира, това също тогава се възприемаше за част от информационната война.

Елитните спецчасти на Куба са Tropas Especiales «Avispas Negras», който наричат още “Черните оси”. С разрешението на Фидел Кастро спецчастите са участвали в подкрепата на революционните движения извън страната. На територията на град Лос Паласиос през 1980 година е открит център за подготовка на специалните части – Escuela Nacional de Tropas Especiales Baragua. Там има изградени специални водоеми, блата, макет на град, мрежа от подземни тунели и т.н. Има сведения, че преподаватели в центъра са не само кубинци, но и китайци.

Кубинците воюваха в Ангола и в Етиопия по време на Огаденската война, при това навсякъде действаха или заедно със съветски военни самолети, или със съветската войска.

По време на етиопо-сомалийската война дебютират руските ударни въртолети Ми-24, знаменитите “крокодили”, които днес воюват и в Сирия.

Разбираемо е, че кубинците се опитват да запазят добрите отношения с Русия, имайки предвид общото социалистическо минало на двете държави.

Неотдавна Куба възстанови дипломатическите си отношения със САЩ. Ако генерал-полковник Леополдо Синта Фриас действително е обявил влизането на кубинските спецчасти в Сирия, тогава информацията е абсолютна истина.

А това си е политическа сензация.

И още повече ще заплете и без това сложния възел в Сирия.

Ако днес Куба вече е в Сирия, в най-скоро време вероятно там ще се появи официално и Китай.

Кубинците са интернационалисти не само от марксистката идеология, която изповядват, но и от политическите традиции на страната. Те наистина в миналото бяха и в Африка, и в Ангола, и в Мозамбик…Кубинците участваха в събитията в Никарагуа, във Венецуела…

Всички знаем за легендарния Че Гевара, загинал в Боливия.

Така интернационалната намеса на Куба в конфликтите отдавна е политическа традиция за страната. Ако говорим само за кубински инструктори в сирийската армия, то подобен сценарий е напълно реален.

Не бива крайно болезнено да се възприема възстановяването на отношенията между Куба и САЩ на ниво посланици. В действителност това не е нищо повече от дипломатическа крачка. Това съвсем не означава, че Куба вече е паднала в обятията на САЩ. Не, предприети са само първи опити да се нормализират отношенията, което не задължава Острова на Свободата да върви из кривата нива на САЩ.

На този етап блокадата все още не е вдигната от Куба, все пак.

А и няма никакви изявления от страна на Хавана, че Куба се отказва от своите идеологически, политически и дипломатически ценности.

На територията на Куба днес особено активни са китайците. Някои специалисти допускат, че появата на “Черните оси” в Сирия, вероятно е инициирано от Китай.

Пекин се вглежда не само в Афганистан и Кавказ, но и в Близкия и Средния Изток. Влиянието на Китай в Куба е много по-силно, отколкото влиянието на Русия.

На този етап Китай не иска да вкарва своя армия в близкоизточния регион, макар да има съобщения и за това. Не е изключено самият Пекин да си ги пуска тези съобщения 🙂

Кубинците могат да бъдат перфектни инструктори, защото те имат опит в диверсионната война.

Само припомням, че именно кубинският офицер Раул Рисо е автор на специалния стил, създаден на базата на карате, който се използва при подготовката на КГБ в СССР, от специалните части “Вимпел”, “Алфа” и ГРУ.

Иран вече присъства в Сирия с около 15 хилядна армия.

Освен тях, за прочистване на освободените градове в Сирия там работят и хазарейците (ираноезични шиити от монолски и ирански произход, населяващи централен Афганистан).

Заедно с иранците на помощ на сирийската армия е и “Хизбулла”.

Да, възелът в Сирия се заплита.

Отделен материал за “Черните оси” на Куба – тук http://worldtodaybg.com/2014/12/08/%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BE%D1%81%D0%B8-%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D1%83%D0%B1%D0%B0/

Петя Паликрушева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s