Руската авиация ликвидира главатаря на ИД аш-Шишани

Аш ШишаниПо време на операцията на ВКС на Русия в Сирия е ликвидирана група терористи от Ислямска държава начело с Тархан Батирашвили, известен под псевдонима Абу Умар аш-Шишани или Омар Чеченски, съобщи руският журналист и вонен кореспондент на “Комсомольская правда” Александър Коц.

“Руската авиация в провинция Хомс ликвидира група бойци начело с главатаря на “Ахрар Аш-Шам”, роден в Чечня, наричан още Абу-Бакр аш-Шишани”, – написа журналистът в Туитър.

За ликвидирането на Шишани съобщи също сирийски военен източник за РИА Новости.

“На 14 октомври в резултат на удара на руската авиация в провинция Хомс е ликвидирана група бойци заедно с главатаря от терористичната групировка “Ахрар Аш-Шам”, чеченецът Абу-Бакр Аш-Шишани”, – заяви източникът.

РКС в Сирия, снимка на Министерството на отбраната на Русия

РКС в Сирия, снимка на Министерството на отбраната на Русия

Абу Умар аш-Шишани, чието истинско име е Тархан Батирашвили, е гражданин на Грузия. Баща му е етнически грузинец.

Аш-Шишани е отговарял за пропагандата в Ислямска държава.

На 12 октомври иракските военни съобщиха за ликвидирането на група лидери от ИД. По данни на IRNA, при обстрела е бил убит и аш- Шишани. Но същия ден роднини на аш-Шишани опровергаха появилите се съобщения.

Информация за гибелта му се появи и през ноември 2014 година. Тогава за това съобщи самият Рамзан Кадиров. Но съобщението на Кадиров по-късно също бе опровергано.

През септември изданието McClatchy написа, че Тархан Батирашвили е преминал през военна подготовка под ръководството на офицери от Силите със специално предназначение към американската армия в годините на службата си във Въоръжените сили на Грузия.

Тархан Батирашвили е участвал във въоръжения конфликт в Южна Осетия. След края на грузино-осетинския конфликт е арестуван и осъден на 15 месеца затвор за нелегално притежание на оръжие, тогава контактите му с въоръжените сили окончателно спират. По данни от източници, именно в затвора се е случило вербуването на Тархан към радикалния ислям. През 2012 година Батирашвили отлита от Грузия за Сирия.

По информация от Държавния департамент на САЩ, Батирашвили ръководи от затвора Ислямска държава, участва в работата на финансовия отдел на ИД и управлява операциите на групировката в една от областите в Сирия. През 2013 г. е назначен за командир на силите на ИД в северна Сирия – в провинциите Алепо, Рака, Латакия и Идлиб.

Счита се, че Батирашвили създава в Сирия един от най-боеспособните отряди на ИД. Според различни данни, числеността на отряда му е от 5 до 25 хиляди човека. Вашингтон вкарва аш-Шишани в списъка на 11-те най-издирвани терористи.

През октомври 2014 година Батирашвили обявява намерението си да “отмъсти на Русия”.

“Той каза, аз ще им покажа на руснаците”, – сподели тогава бащата на Тархан, живеещ в село Биркиа в северна Грузия, близо до чеченската граница.

“Сега имам хиляди последователи и те ще стават още повече. Ще отмъстим на Русия”, – казал Батирашвили.

Петя Паликрушева

Един отговор на “Руската авиация ликвидира главатаря на ИД аш-Шишани

  1. Въшката обявила война на Русия и отишла да я хапе. Мечката се почесала… Тук историята свършва.
    … … … …
    Интересно: „…преминал през военна подготовка под ръководството на офицери от Силите със специално предназначение към американската армия…“ „Южна Осетия (!)… нелегално притежание на оръжие… затвор…“ (не се казва ясно, но се разбира, че е бил в Грузия и е бил заловен от грузинските власти и затворът не е бил руски, а грузински) „…в затвора се е случило вербуването на Тархан…“ обаче, интересно – почти веднага след това „отлита от Грузия за Сирия“ като една такава ми ти птичка волна, и после „Вашингтон вкарва аш-Шишани в списъка на 11-те най-издирвани терористи.“ И се развихря тоз ми ти Тарханчо… Въпреки това, от две години Фашингтон не може да му направи нищо. И естествено, Тарханчо решава да отмъщава на Русия.
    Такава класика. Направо като по учебник. Щатски стандарт.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s