“МиГ” ще оспори договора между България и Полша за ремонта на двигатели

МИГ 1 Руската корпорация “МиГ” разглежда споразумението за обслужване на изтребителите МиГ-29 на ВВС между България и Полша като нелегитимно и си оставя правото да оспори договора, заяви генералният директор на корпорацията Сергей Коротков.

“Ако България подпише споразумение с Полша за ремонт на двигателите РД-33 на”МиГ-овете”, не ни остава друг изход, освен да НЕ предоставим съответната документация за подкрепа на техническата експлоатация на самолетите на България”, – заяви компанията пред РИА Новости.

Според генералния директор, подписването на подобно споразумение “поставя под въпрос законността на по-нататъшното използване на самолетите, а също и безопасността на летците”. “Съжаляваме, че решението е взето само от съображения, свързани с политическата конюнктура, вероятно е натиск отвън”, – отбеляза шефът на компанията-производител на изтребителите.

Русия е предложила на България “по-изгодни” условия за сътрудничество, – съобщиха от компанията.

Подготвянето споразумение, според Коротков, “очевидно ще наруши правата на корпорация “МиГ”, като разработчик и производител на самолетите”.

“Полша няма лиценз и актуализирана техническа документация за изпълнение на ремонтните работи на двигателите на самолетите МиГ”. Във връзка с това, както ние вече казахме по-рано, е непонятна позицията на нашите партньори от Полша, с които ни свързва дълга история на успешно сътрудничество”, – отбеляза шефът на корпорацията.

През август се съобщи, че правителството на България се е съгласило да подпише междуправителствено споразумение с Полша за ремонта на МиГ-29.

Както твърди Министерството на отбраната на България, Полша “е единствената страна, която има възможност да обслужи и ремонтира МиГ-29”.

Петя Паликрушева

Един отговор на ““МиГ” ще оспори договора между България и Полша за ремонта на двигатели

  1. А бе какво му пука на земеделеца Перуко Ненчев, че самолетите няма да се ремонтират в специализирана работилница. Нали той няма да лети на тях. За него самолета и ралото на прадядо му са едно и също.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s