Великобритания иска помощ от Китай, за да бомбардира в Сирия

Великобритания 1Великобритания има намерение да се обърне към Китай с молба за помощ за британските бомбардировки над терористите в Сирия. Молбата ще бъде насочена към председателя на КНР Си Цзинпин от името на британския премиер Дейвид Камерън, съобщават медиите.

“Кемерън ще се възползва от държавната визита на китайския лидер Си Цзинпин, започваща утре (19 октомври), за да помоли за подкрепа в борбата с Ислямска държава”, – се казва в статия в Sunday Mirror.

Според изданието, Камерън има интерес да избегне каквито и да са пресечни точки между руските изтребители и Кралските ВВС. Затова той разчита, че Си Цзинпин ще може да убеди Русия “да не се изпречва на пътя” на британските интереси в Сирия.

“Великобритания ще се цели само в ИД”, – се казва в статията.

Лондон се стреми да получи гаранциите на официален Пекин, че Китай “няма да възпрепятства стъпките на Великобритания в ООН”.

През септември 2014 година британските депутати гласуваха само за операция на ВВС срещу ислямистите в Ирак. Приетият от парламента документ не предвижда удари по Ислямска държава на територията на Сирия, а също и влизане в зоната на конфликта на сухопътни войски на Обединеното Кралство.

Американската авиация започна да бомбардира обекти и отряди на ИД в Ирак на 8 август, а в Сирия – от 23 септември 2014 година. В Ирак заедно с ВВС на САЩ в бойни действия участват Австралия, Великобритания, Йордания, Канада, Холандия и Франция, а в Сирия – Австралия, Бахрейн, Йордания, Канада, Обединените Арабски Емирства, Саудитска Арабия, Турция и Франция.

На 15 октомври вестник Daily Express публикува резултатите от допитването, според което над две трети от жителите на Великобритания подкрепят действията на Русия в Сирия. Изданието съобщи, че 71 % от участниците в допитването са отговорили положително на въпроса “Подкрепяте ли руските бомбардировки в Сирия?”. В допитването са участвали над 27 хиляди жители на страната. Изданието отбеляза също, че авиоударите на ВКС на Русия понастоящем са унищожили “голям брой” сгради и транспортни средства на групировката Ислямска държава.

Петя Паликрушева

2 отговора на “Великобритания иска помощ от Китай, за да бомбардира в Сирия

  1. Целта е да изместят Русия, но малко ме съмнява дали ще успеят.

  2. Англосаксонците усетиха дебелия. Хитрите китайци дали ще повярват на сълзливите обещания на Камерън?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s