Ирак отвоюва от ИД двореца на Садам Хюсеин

Садам Хюсеин дворец 2xВъоръжените сили на Ирак превзеха от Ислямска държава дворцовият комплекс в Тикрит, който се използваше като резиденция от бившия президент на страната Садам Хюсеин.

Както информираха от военното информбюро на Ирак, дворецът е напълно освободен от терористите. Бъдещите бойни действия ще се водят на север от Тикрит, 170 километра северно от Багдад, предаде Almada Press.

“Светът днес” припомня, че Ислямска държава е образувана на 15 октомври 2006 година в Ирак чрез сливането на 11 радикални ислямистки групировки начело с подразделението на “Ал-Кайда” в Ирак. Организацията получава името “Ислямска държава в Ирак”. Тогава е приет проекта за “конституция”, наречен “Съобщение за човечеството за раждането на Ислямска държава”.

На 9 април 2013 година чрез сливането на два “филиала” на “Ал-Кайда” в Ирак и Сирия – “Ислямска държава в Ирак” и сирийската “Джабхат ан-Нусра” е образувана групировката “Ислямска държава Ирак и Леванта” (ИДИЛ). През лятото на 2014 година организацията сменя името и получава съвременното си такова “Ислямска държава”.

Садам Хюсеин дворецГрупировката е с репутацията на най-жестоките ислямистки организации. Бойците от ИД са отговорни за многобройни терористични актове срещу силите на НАТО на територията на Ирак, за военни престъпления, за масови убийства на иракски и сирийски военни, а също за геноцид над друговерците.

В петък началникът на главното оперативно управление на Генералния щаб на Русия генерал-полковник Андрей Картаполов съобщи, че руската авиация в Сирия от 30 септември е извършила около 670 полета, почти 400 от тях – през последната седмица.

Петя Паликрушева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s