Сълзотворен газ срещу демонстранти против НАТО в Черна гора

Черна гора92В Черна гора разпръснаха демонстрация срещу влизането в НАТО

Полицията на Черна гора употреби сълзотворен газ срещу демонстранти, провеждащи акция около сградата на парламента. В събота вечерта активистите от опозиционното движeние “Демократичен фронт” протестираха в центъра на столицата на страната – Подгорица. Протестът започна след като полицията изхвърли палатковия лагер на гражданите, протестиращи срещу влизането на страната в НАТО. По време на акцията опозиционерите се опитваха да скъсат кордона пред парламента, хвърляйки по полицаите бутилки и камъни. В отговор стражите на реда използваха газ и светошумови гранати. Пострадаха няколко човека, в това число депутати от парламента, съобщиха черногорските медии.

Сред пострадалите е заместник председателят на парламента Бранко Радулович, депутатът Небойша Медоевич. Според очевидци, полицията е била жестоко протестиращите, няколко човека са били арестувани, а палатковият лагер е бил изринат с булдозери. Според организаторите на протеста, заповедта за изринването на лагера е на министър-председателя Мило Джуканович.

Според “Демократичния фронт” на Небойша Медоевич, неговото движение

“e събрало доказателства за нелегитимността на правителството на Мило Джуканович, резултатите от изборите са фалшифицирани”.

Руското министерство на външните работи също коментира изринването на палатковия лагер в Подгорица

“Създава се впечатлението, че е в ход процес на паническо вкарване на Черна гора в НАТО и едновременно се оказва натиск върху алтернативно мислещите”, – отбелязаха руските дипломати.

“Последните събития в Подгорица предизвикват съжаление. Нееднократно подчертаваме, че Русия има интерес от стабилна и успешно развиваща се Черна гора, добавиха от МВнР на Русия. – В същото време не може да не се види, че въпреки уверенията, които черногорското ръководство получава от западните държави, включването на страната в процеса на евроатлантичаска интеграция съвсем няма да доведе до консолидирането и процъфтяването на страната. По-скоро е точно обратното – налице е политическа и идеологическа поляризация на обществото, изостряне на социално-икономическите проблеми”.

Петя Паликрушева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s